smacznie i domowo
niedziela, 27 lutego 2011

Moja rodzina, znajomi, wszyscy je uwielbiają, z kapustką, z twarogiem każdy ma jakieś ulubione dodatki.  Najbardziej smakują jak ktoś inny je przyrządzi i można się po prostu załapać na wyżerkę. Wszystko dlatego, że przygotowanie klusek pochłania sporo czasu i trudno w tym przypadku mówić o szybkim obiedzie. Mnie najbardziej męczyło i nudziło za razem,  stanie przy garze i wrzucanie ciasta łyżką na wrzącą wodę, ręce drętwieją, czas się dłuży a ślinka leci. Wszystkie przepisy, które przejrzałam w necie podają właśnie tę tradycyjną metodę kładzenia(wrzucania klusek na wrzątek). Dlatego nie o przepisie na kluski dzisiaj piszę a o sposobie skrócenia procesu ich przygotowania. Czas można skrócić o 50% dzięki zastosowaniu czegoś w formie patelni z dziurkami. Naczynie do robienia klusek można kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego lub na Alegro za jedyne 10 zł. Wygląda niepozornie i prawdę mówiąc gdybym  nie wiedziała do czego ma służyć to widząc tę „patelnie z dziurami” na półce przeszła bym obok bez zainteresowania.

Przygotowane ciasto nakładamy na „patelnie z dziurami” i robiąc kilka ruchów drewnianą łyżką nad wrzącą wodą ciasto przechodzi przez dziurki w postaci równiuteńko uformowanych kluseczek. Cała operacja trwa 5 minut  i gotowe.

szare kluski ziemniaczane

szare kluski ziemniaczane 1

A oto produkt finalny:

szare kluski ziemniaczane 2

sobota, 26 lutego 2011

Mięso ryb jest samo w sobie bardzo delikatne a moc odżywczą ma wielką. Można je przyrządzać na wiele sposobów a ja mam wrażenie, że ciągle ich za mało w mojej diecie. Postanowiłam to dzisiaj naprawić i zaserwować mintaja na obiad z sosem winno porowym oraz jako przekąskę w kwaśno-słodkiej zalewie na niedzielny wieczór.

Pora na pora

Składniki:

(na 4 osoby)

- 4 filety ulubionej ryby ( może być mintaj, łosoś, tilapia…)

- mąka,

- jajko,

- cytryna

- sól i pieprz,

- szczypta cukru,

- olej do smażenia,

- 2 duże pory ( jasna część pora)

- 2 łyżki masła,

- 100 ml. białego, wytrawnego wina,

- śmietana do sosów ( do gotowania),

Ryba w sosie winno porowym

 

 Sposób wykonania:

Ryba

  1. filety płuczemy i osuszamy , następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem,
  2. rybę obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz mące i smażymy na rozgrzanym oleju,

 Sos

  1. por dzielimy wzdłuż na pół i płuczemy, następnie kroimy w pół talarki,
  2. na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i ciągle mieszając podsmażamy około 5 min.

      ( należy uważać żeby por się nie przypalił )

  1. kiedy zmięknie wlewamy wino i gotujemy aż płyn wyparuje,
  2. dodajemy sól, pieprz  i odrobinę cukru oraz wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 min. mieszając od czasu do czasu.

Usmażone filety polewamy obficie sosem i podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.

Ryba w sosie winno porowym 1

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u