smacznie i domowo

Risotto

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Dziękuję Małgosi, Gruszcezfartuszka i Nikajaz. Weekend z Waszymi propozycjami na risotto dostarczył nam wielu wrażeń kulinarnych. Wszystkie smakowały super. Nawiększym uznaniem jednak cieszyło się risotto NIKAJAZ . Gratuluję, było pysznie. Dużym a przy tym miłym zaskoczeniem było też risotto Małgosi. Nie wiedziałam jaki groszek miała Małgosia na myśli więc pozwoliłam sobie na użycie groszku cukrowego. Risotto było bardzo delikatne w smaku a przy tym chrupiące.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i jeszcze raz dziękuję.

Nikajaz, proszę o przesłanie danych adresowych na e-mail: restauracjadomowa@gazeta.pl w celu przekazania nagrody.

Risotto z kurczakiem, kurkami i selerem naciowym wg propozycji NIKAJAZ

 

risotto z kurczakiem, kurkami i selerem naciowym

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 300 g filetu z piersi kurczaka,
  • 150 g kurek,
  • 150 g selera naciowego,
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 2 łyżki gęstej smietany,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 cebule szalotki,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  1. filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę oraz jedną cebulką pokrojoną w kosteczkę, dodajemy opłukane i osuszone kurki, smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy,
  2. w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy drugą cebulkę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu oraz dodajemy usmażone mięso z kurkami,
  3. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
  4. seler naciowy, płuczemy i kroimy, siekamy natkę pietruszki,
  5. wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy seler naciowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
  6. na koniec dodajemy natkę pietruszki i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Risotto z groszkiem cukrowym i cukinią według propozycji MAŁGOSI



risotto z groszkiem i cukinia

 

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 250 g groszku cukrowego,
  • 150 g zielonej cukinii,
  • 150 g żółtej cukinii,
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 ½ łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  1. cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub półtalarki
  2. groszek cukrowy płuczemy i kroimy na duże kawałki,
  3. w głębokiej patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
  4. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu,
  5. w osobnym garnku na oliwie podsmażamy cukinię i groszek,
  6. wraz z trzecią porcją bulionu dodajemy cukinię oraz groszek cukrowy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, następnie wlewamy czwartą porcję bulionu,
  7. na koniec dodajemy parmezan i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Risotto z łososiem i szpinakiem według propozycji GRUSZKIZFARTUSZKA



risotto z łososiem i szpinakiem

 

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 350 g łososia (filet),
  • 250 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
  • ½ szklanki wina –( białe wytrawne ),
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 70 g masła,
  • 1 cebula,
  • sok z 1 ½  cytryny,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz świeżo mielony.

 

Sposób wykonania:

  1. łososia oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z ½ cytryny, dodajemy gałązkę rozmarynu, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 25 min.
  2. w głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła, smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy, kiedy ryż zrobi się szklisty wlewamy wino a kiedy alkohol odparuje wlewamy pierwszą porcję (około 250 ml) bulionu,
  3. kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewamy drugą porcję bulionu, i kolejną porcję bulionu wraz z ostatnia porcją bulionu dodajemy liście szpinaku,
  4. na koniec dodajemy upieczonego i rozdrobnionego łososia (bez skóry), resztę soku z cytryny i masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Inne pomysły na risotto:

1.  Risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Moja dzisiejsza propozycja powstała dzięki zastosowaniu ulubionych składników jakimi są suszone pomidory i szpinak. O jego walorach odżywczych pisałam kilka miesięcy temu. Smak jaki uzyskałam jest wyjątkowy a ponieważ do tej pory nigdzie nie znalazłam przepisu na taką kombinację dlatego z tym większą przyjemnością dzielę się z Wami pomysłem. Ponad to pragnę się Wam odwdzięczyć za odwiedziny na stronie Restauracji Domowej, za wszystkie komentarze i słowa, które sprawiają, że każdego dnia, kiedy gotuję kolejną potrawę to również z myślą o Was drogie czytelniczki i czytelnicy. W ramach podziękowań zapraszam Was do KONKURSU , w którym nagrodą jest książka Piotra Galińskiego pt. „Taniec z Garami”. Zasady konkursu znajdziecie pod przepisem.

Zanim jednak podam przepis, kilka słów o tym czym jest Risotto, jaki ma rodowód
oraz  jakiej wiedzy potrzebujemy aby cieszyło nasze podniebienia.

Risotto jest nieodłączną potrawą kuchni włoskiej. Recepturę prawdopodobnie z Chin do Włoch przywiózł popularny kupiec i podróżnik Marco Polo w latach 1268-1272. Obecnie w wielu kuchniach europejskich możemy skosztować tej niezwykle smacznej i bardzo uniwersalnej potrawy,  przyrządzanej z ryżu podsmażonego na maśle a czasami oliwie razem z cebulą i gotowanej z dodatkiem białego wytrawnego wina. Po odparowaniu alkoholu ugotowanej na rosole z dodatkiem szafranu i wymieszanej z utartym serem, świeżym masłem, śmietaną lub jogurtem dla nadania jej aksamitnej konsystencji. Wspomniana już uniwersalność risotta polega na tym, że można je podawać na wiele sposobów i stosować składniki według naszych upodobań kulinarnych. Fantastycznie smakuje z warzywami, drobiem, rybami, owocami morza a także z grzybami i wędzonymi plastrami szynki.

Wbrew powszechnej opinii risotto jest potrawą, którą przygotowuje się łatwo. Należy tylko wykazać się cierpliwością i zastosować podstawowe zasady a mianowicie:

- używamy tylko ryżu przeznaczonego do risotta, on jest okrągły, zawiera więcej
skrobi, która powoduje, że uzyskamy kremową konsystencję,

- nie używamy kostek rosołowych to już lepiej zastosować osoloną wodę,

- rosół zawsze musi być ciepły i wlewamy go porcjami, kolejne porcje dolewamy dopiero kiedy ryż wchłonie płyn, należy mieszać od czasu do czasu i nie dopuścić do przypalenia.

 risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności – średni

 Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
  • 350 g piersi z kurczaka,
  • 120 g. suszonych pomidorów,
  • 150 g szpinaku (świeże liście lub mrożony szpinak w liściach, polecam Hortex bo tylko ta firma gwarantuje, że liście szpinaku nie są nadmiernie rozdrobnione),
  • ½ szklanki wina – koniecznie białe wytrawne,
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 4 cm masełka czosnkowego (opcjonalnie 2 łyżki oliwy i 2 ząbki czosnku),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, solimy, oprószamy pieprzem i smażymy na masełku czosnkowym, (opcjonalnie na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę), odstawiamy,
  2. cebule, obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę, roztapiamy 1 łyżkę masła na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie,
  3. wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy ryż, mieszamy aż ryż będzie szklisty,
  4. następnie wlewamy wino, mieszamy i dodajemy przesmażone mięso kurczaka,
  5. wlewamy 250 ml bulionu, gotujemy aż ryż wchłonie płyn, następnie wlewamy drugą porcję bulionu,
  6. w międzyczasie wyjmujemy pomidory z zalewy, osuszamy lekko i kroimy,
  7. kiedy ryż wchłonie drugą porcję bulionu dodajemy szpinak (mrożony) i trzecią porcję bulionu,
  8. a kiedy ryż wchłonie trzecią porcję bulionu dodajemy czwartą część oraz świeże liście szpinaku i suszone pomidory,
  9. na koniec dodajemy 1 łyżkę masła, starty parmezan i mieszamy delikatnie, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zasady Konkursu (Regulamin):

Kto może brać udział w konkursie:

  1. w konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie,

Konkurs podzielony jest na trzy etapy.

Warunki i Czas trwania konkursu:

  1. od 22.08.2011 r. do 25.08. 2011 r. - należy zamieścić komentarz pod przepisem na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, w komentarzu trzeba podać swoje ulubione składniki (np: groszek, krewetki, itp.), z którymi chciałabyś/chciałbyś zjeść risotto.
  2. 26.08.2011 r. - wybiorę trzy komentarze/propozycje składników.
  3. od 27.08.2011 r.do 28.08 - ugotuję trzy różne risotta z udziałem składników podanych w komentarzach.

Zasady wyłonienia zwycięscy konkursu:

  1. z trzech ugotowanych potraw wybiorę jedno risotto, wyboru dokonam na podstawie smaku i walorów odżywczych,
  2. 29.08.20011r. opublikuję zdjęcia wszystkich trzech potraw, podam informację które risotto wygrało i do kogo powędruje nagroda.

Nagrody:  Nagrodą jest książka Piotra Galińskiego pt. "Taniec z Garami"Konkurs 1

Zasady przekazania nagrody:

Osoba, której zostanie przyznana nagroda zobowiązana jest do przesłania na adres e-mail: restauracjadomowa@gazeta.pl swoich danych adresowych w celu wysłania nagrody. Powyższe dane nie będą wykorzystywane do innych celów jak tych, o których mowa powyżej.



Zapraszam do zabawy a ja już nie mogę się doczekać kiedy ugotuję risotta według Waszych pomysłów.

11:06, restauracjadomowa , Risotto
Link Komentarze (14) »






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u