smacznie i domowo

Słodkości

poniedziałek, 30 września 2013

Na jesienne, długie wieczory polecam Wam szybki i prosty przepis na bardzo pyszne
ciasteczka.

 

ciasteczka czekoladowe z pomarańczową nutą

 

 

Ilość porcji –  12-14 ciastek

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

 na ciastka:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 ½  łyżki cukru pudru,
  • 25 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej),
  • 3 ½ łyżki miodu płynnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka esencji z kawy,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy,
  • ½ łyżeczki sody.

 na lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC,
  2.  do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre,
  3. całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę,
  4. blachę wykładamy papierem do pieczenia,
  5. masę nabieramy łyżką i układamy porcjami na blachę ( masa jest bardzo gęsta i lepka dlatego przy zdejmowaniu jej z łyżki najlepiej pomóc sobie małą łyżeczką),
  6. wstawiamy do piekarnika na 8-10 min.,
  7. po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero zdejmujemy z blachy,
  8. do małej miseczki lub filiżanki wlewamy wodę, dodajemy cukier puder i mieszamy, lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany,
  9. ciasteczka polewamy lukrem.

 

Akcja ciasteczka

niedziela, 03 marca 2013

Na piękne, słoneczne popołudnie proponuję Wam do kawy lub herbaty kruche ciasteczka z polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Z podanej porcji wychodzi 35 ciastek o średnicy około 5 cm. Jeśli zmniejszycie porcje każdego składnika o 1/3 to powinno wyjść około 26-28 takich ciastek. Smacznego :)

 

 kruche maslane ciasteczka w czekoladzie i migdalach

 

Ilość porcji –  35 ciastek

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

kruche maslane ciasteczka w czekoladzie i migdalach



Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżki gęstej śmietany
  • 180 g mąki pszennej

 

do wykończenia:

  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 ½ łyżki masła
  • 75 g czekolady

 

Sposób wykonania:

  1. temperaturę piekarnika nastawiamy na 190˚ C,
  2. cukier puder, cukier waniliowy i żółtko ucieramy z masłem, do jednolitej masy dodajemy szczyptę soli,
  3. następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę i dokładnie ucieramy,
  4. blachę wykładamy papierem do pieczenia,
  5. jeśli nie mamy szprycy do dekorowania ciast to z pergaminu formujemy rożek, odcinamy jego koniec,
  6. szprycę z największym otworem lub rożek napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na blachę kółka z dziurką w środku,
  7. blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. ciastka są gotowe jak nabiorą złocistego koloru,
  8. po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy polewę czoka lodową i migdały,
  9. migdały prażymy na suchej patelni,
  10. czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy ją w kąpieli wodnej,
  11.  roztapiamy masło i łączymy z rozpuszczoną
    czekoladą,
  12. Masą czekoladową smarujemy ciasteczka, posypujemy migdałami i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 min.



15:19, restauracjadomowa , Słodkości
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u