smacznie i domowo

Tarty

czwartek, 18 sierpnia 2011

Moja rodzina i znajomi są fanami nadzienia do ruskich pierogów. Dlatego od czasu do czasu dla urozmaicenia wymyślam dla nich nowe wersje serwowania ulubionych smaków a także trochę eksperymentuję pozostając wierna jedynie głównym składnikom. Były już piwne naleśniki z nadzieniem do ruskich, których nigdy nie wystarcza dla wszystkich na dokładkę. Tym razem zainspirowana kuchnią grecką, w której do tradycji należy farsz z cukinii, fety i mięty w cieście filo, przygotowałam ucztę dla smakoszy potraw ziemniaczanych. Sama nie przepadam za cukinią, robię z niej tylko placki i chutney tak więc grecki farsz nie trafił w moje kubki smakowe i tak cukinię zamieniłam na ziemniaki a miętę na koperek. Wyszło z tego pyszne danie, do którego wystarczy podać ulubioną sałatę lub surówkę aby mogło stanowić smaczny, pełnowartościowy i kolorowy posiłek.

tarta ziemniaczana z feta w ciescie fillo

 

Smaczny posiłek w słoneczny dzień...hmmm czego chcieć więcej?



Tarta ziemniaczana z feta w ciescie fillo

 

A farsz?? no cóż mam powiedzieć?  rozpływa się w ustach dając rozkosz podniebieniu!



tarta ziemniaczana z feta w ciescie fillo

 

Ilość porcji – 6-8

Czas wykonania – 100 min.

Stopień trudności – średni

 Składniki:

  • 9 arkuszy ciasta filo (ciasto rozmrażamy zgodnie z indrukcją na opakowaniu),
  • 7 dużych ziemniaków,
  • 270 g fety,
  • 2 cebule,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • pieprz ziołowy,
  • sól i pieprz świeżo mielony,
  • oliwa z oliwek do smarowania ciasta,

 Sposób wykonania:

  1. ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy w „mundurkach” w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,
  2. w międzyczasie: kroimy drobno cebulę i podsmażamy z roztartym czosnkiem na złocisty kolor,
  3. ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach, do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę oraz pokruszoną fetę,
  4. wszystko doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany koperek, ( należy dobrze doprawić, można w trakcie posmakować czy wystarczająco jak na nasz gust),
  5. piekarnik nagrzewamy do 180˚ C,
  6. przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z odpinaną obręczą, formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,
  7. delikatnie rozwijamy ciasto, jeden płat ciasta smarujemy (pędzlem) oliwą i wkładamy do formy tak aby posmarowana strona ciasta dotykała dna formy a część ciasta wystawała poza obręcz,
  8. następnie arkusz po arkuszu smarować oliwą i układać kolejne warstwy ciasta obracając formę o 90˚ po każdym następnym arkuszu, pamiętając że każdy arkusz ciasta musi wystawać poza obręcz.
  9. tak ułożyć 8 arkuszy a 1 pozostawić na wierzch.
  10. do formy „wyścielonej” ciastem filo włożyć farsz, ostatni arkusz ciasta
    posmarować oliwą, złożyć na pół i przykryć farsz,
  11. następnie wszystkie wystające poza obręcz rogi ciasta założyć do środka formy przykrywając w ten sposób wierzchni arkusz ciasta,
  12. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 min. aż ciasto uzyska złoty kolor.

Inne pomysły na dania z farszem do pierogów ruskich:

1.  Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem

 

Akcja tarty

piątek, 15 lipca 2011

Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. Ja nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast i nie lubię tego robić dlatego używam gotowego ciasta francuskiego, które pozwala mi błyskawicznie przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.

warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 250-270 g ciasta francuskiego (użyłam gotowego),
  • ½ brokuła,
  • ½ kalafiora,
  • 200 g fasolki szparagowej (dodałam żółtą ale może być też zielona),
  • 90 g sera ( dowolny twardy ser żółty)
  • 270 ml śmietany (18%),
  • 1 jajko,
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
  • masło do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. kalafiora i brokuł dzielimy na mniejsze różyczki a fasolkę oczyszczamy (odcinamy końcówki),
  2. warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 7 min.,
  3. w tym czasie robimy sos: do śmietany dodajemy starty ser, czosnek roztarty z solą, roztrzepane jajko, doprawiamy pieprzem i solą (około ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu), dokładnie mieszamy,
  4. blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, układamy ciasto francuskie, dociskając palcami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 5 min,
  5. następnie odcedzamy warzywa i schładzamy lekko pod bieżącą, zimną wodą,
  6. wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i na podpieczone ciasto wlewamy ½ przygotowanego sosu, układamy warzywa i polewamy resztą sosu,
  7. wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.

 

Akcja Tarty

 







Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u