smacznie i domowo

Makarony/Pasty

wtorek, 22 października 2013

W tym daniu pierwsze skrzypce grają zioła. Uwielbiam je, za prostotę i niesamowite
aromaty.

 

Spaghetti z kremowym sosem ziołowym

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności – bardzo  łatwy

 

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżeczka świeżej i posiekanej bazylii,
  • 1 łyżeczka świeżej i posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru,
  • 1 ½ szklanki śmietany kremówki,
  • ¼ szklanki startego parmezanu,
  • sól,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Spaghetti z kremowym sosem ziołowym

 

Sposób wykonania:

  1. makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu,
  2. w garnku roztapiamy masło, dodajemy czosnek, śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz cayeen,
  3. całość gotujemy około 15 min. na wolnym ogniu ( sos powinien się nieco zredukować ),
  4. następnie dodajemy parmezan i zioła, gotujemy jeszcze 5 min.,
  5. sos mieszamy z makaronem i natychmiast podajemy.

 

Inne propozycje:

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym  Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

  

środa, 06 lutego 2013

Ten przepis należy do gatunku klasyki. Możemy go modyfikować według własnych
upodobań. Ja użyłam pieczarek ale można je zastąpić innymi grzybami np.
kurkami. Makaron również można zastosować inny, dlatego w spisie składników nie
narzucam jego rodzaju. Sos jest kremowy w smaku, delikatnie winny. Aromatu
całości nadaje oczywiście pietruszka. Polecam to danie na szybki obiad lub
kolację.

 

Makaron z pieczarkami w sosie smietanowo pietruszkowym

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 200 g pieczarek
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • ¼ szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazań producenta a w tym czasie:
  2. na oliwę wrzucamy czosnek i ¾ posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy do
    posypania potrawy), podsmażamy chwilkę,
  3. dodajemy pieczarki, podsmażamy lekko, dodajemy wino,
  4. kiedy wino odparuje wlewamy śmietanę i dodajemy dwie łyżki wody, w której gotował się makaron, doprawiamy solą i pieprzem,
  5. ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.



Inne propozycje:

Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami           Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami

makaron z cukinia i wedzonym kurczakiem    Makaron z cukinią i wędzonym kurczakiem

Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym   Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u