smacznie i domowo

Pierogi i kluski

czwartek, 10 kwietnia 2014

Kolejny raz połączenie prostych składników okazuje się świetnym rozwiązaniem na szybkie i pyszne danie. Kluski są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Można je
przygotować dzień wcześniej i następnego dnia w kilka minut połączyć z dodatkami. Idealnie nadają się do mrożenia, wystarczy je zrobić z podwójnej ilości składników i dwa obiady gotowe za jednym „zamachem” :) Wyśmienicie smakują również z sosem pieczarkowo tymiankowym.

 

kluski, szpinak, ser, parmezan

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

 na kluski:

  • 140 g mąki pszennej
  • 2 obrane i pokrojone w ćwiartki szalotki lub jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 130 g mrożonego szpinaku ( może być rozdrobniony )
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu

 dodatki:

  • 1  łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych ziół ( bazylia, tymianek, oregano) mogą być suszone ale w mniejszej ilości
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki parmezanu startego na dużych oczkach

 

kluski, szpinak, ser, parmezan

 

Sposób wykonania:

  1. szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę
  2. do sporego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia
  3. do miksera wrzucamy jajka, szalotki, czosnek oraz szpinak, całość miksujemy
  4. do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i parmezan, mieszamy
  5. do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę i bardzo dokładnie mieszamy całość aż składniki utworzą gęste ciasto
  6.  ciasto wykładamy na sitko do robienia klusek i drewnianą łyżką przeciskamy je przez dziurki wprost do gotującej się wody w garnku
  7. kluski gotujemy około 3 min od wypłynięcia na powierzchnie, następnie odcedzamy na durszlaku
  8. czas na dodatki : na oleju smażymy cebulę na złoty kolor, odstawiamy
  9. na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy kluski, chwilkę podsmażamy około 2 min, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy
  10. następnie zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy parmezan i zioła, całość mieszamy i podajemy
sobota, 03 listopada 2012

Najstarszym i chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu za czasów mojej babci była galaretka a’ la „zimne nóżki”. Osobiście nie
przepadam za propozycjami w galarecie a garstka mięsa oskubanego ze skrzydełek,
porcji rosołowej i pałki raczej nie wystarczy na pierogi mięsne. Poza tym dla takiej małej ilości nawet nie opłaca się cała zabawa z mieleniem. Dlatego mięso drobiowe posiekałam bardzo drobno, dodałam pieczoną paprykę, kaszę kuskus, miętę i jajko, które związało farsz. Wyszła z tego całkiem przyzwoita ilość pierożków, które bardzo smacznie skomponowały się z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.

 

pierogi z mięsem, pieczoną papryką i kuskusem

 

Ilość porcji –  26 pierogów

Czas wykonania –  90 min.

Stopień trudności –  średni

 

Składniki:

 Farsz:

  • 200 g drobno posiekanego mięsa z rosołu
  • 120 g kaszy kuskus
  • 1 duża czerwona papryka (pieczona)
  • 1 duże  jajko lub 2 małe
  • 10 listków świeżej mięty
  • bulion do zalania kaszy
  • sól
  • pieprz

 

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka (pieczona)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (wg uznania)
  • sól i pieprz

 

Ciasto na pierogi:

½ porcji podanej w przepisie

 

pierogi z mięsem, pieczona papryka i kuskusem

 

Sposób wykonania:

  1. paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy (skórką do góry) na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę żeby się spłaszczyła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i pieczemy około 30-35 min. aż skórka się spali, gorącą paprykę przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy i pozostawiamy na 20 min. po tym czasie zdejmujemy skórkę,
  2. w czasie kiedy papryka jest w piekarniku zagniatamy ciasto na pierogi, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki;
  3. kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącym bulionem tak żeby płyn przekraczał o 0,5 cm poziom kaszy, miseczkę przykrywamy talerzykiem lub folią aluminiową i odstawiamy na 10 min. aby kasza napęczniała,
  4. miętę, gotowane mięso z rosołu i dużą  paprykę drobno
    siekamy, dajemy kuskus oraz jajko, wszystko dokładnie mieszamy,
  5. farsz doprawiamy solą i pieprzem,
  6. przygotowujemy sos: posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną pieczoną paprykę oraz pomidory, dusimy pod przykryciem około 15 min. następnie miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną, jeśli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić dodając odrobinę mąki do śmietany i zagotować,
  7. wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy cieniutko ( jest bardzo elastyczne), wykrawamy kółka o średnicy mnie więcej 8 cm., napełniamy farszem i lepimy pierożki,
  8. pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 6 minut od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię,
  9. podajemy gorące z sosem pomidorowo-paprykowym.
Tagi: pierogi
12:42, restauracjadomowa , Pierogi i kluski
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u