smacznie i domowo

Sosy i Dipy

piątek, 23 sierpnia 2013

Sezon na śliwki czas zacząć. Ponieważ ja nie lubię śliwek w ciastach zaproponuję Wam kilka pomysłów jak wykorzystać śliwki jako dodatek do mięs i sałatek. Dzisiaj sos z czerwonym, półwytrawnym winem o wyraźnym zapachu owoców. Doskonale komponuje się z pieczoną lub grillowaną wołowiną i wieprzowiną. Lekko przestudzony świetnie podkreśli smak sałatki z wątróbką drobiową.

 

sos sliwkowy z czerwonym winem

 

Ilość porcji –  300 ml

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

·         300 g śliwek (węgierki)

·         50 g brązowego cukru

·         50 ml czerwonego wina ( u mnie argentyńskie półwytrawne wino marki Celebro )

·         300 ml bulionu wołowego

·         1 czerwona cebula

·         1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób wykonania:

1.      śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki,

2.      cebulę kroimy w drobną kosteczkę,

3.      w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy,

4.      następnie dodajemy śliwki i cukier, delikatnie mieszamy,

5.      jak cukier się rozpuści wlewamy wino oraz bulion,

6.      całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. od czasu do czasu mieszamy,

7.  drewnianą łyżką przecieramy wszystko przez gęste sito.


Tagi: sos śliwki
12:55, restauracjadomowa , Sosy i Dipy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 marca 2013

Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.

 

 sos pieczarkowo tymiankowy

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

sos pieczarkowo tymiankowy



Składniki:

  • 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
  2. do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
  3. śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
  4. wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
  5. doprawiamy pieprzem i solą.

 

Inne propozycje:

pikantny sos pomidorowo paprykowy  Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

domowe pesto z rukoli  Domowe pesto z rukoli i parmezanu



08:12, restauracjadomowa , Sosy i Dipy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u