smacznie i domowo

Pasty do chleba

niedziela, 06 października 2013

Jesienią jesteśmy w dużym stopniu narażeni na różnego rodzaju infekcje dlatego warto o tej porze roku włączyć do swojej diety sporą ilość witaminy C. Seler naciowy zawiera jej dwa razy więcej niż owoce cytrusowe, dlatego proponuję Wam dzisiaj pastę do chleba z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały selera.

 

pasta do chleba z wedzonego kurczaka i selera naciowego

 

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 udko wędzonego kurczaka bez skóry
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • ½ łyżki masła
  • ½  łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. grecki)
  • ½  łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. mięso oddzielamy od kości,
  2. seler kroimy na 3-4 kawałki,
  3. jajka kroimy w drobną kosteczkę,
  4. cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor,
  5. do melaksera wrzucamy mięso, cebulę oraz seler, mielimy,
  6. do masy dodajemy jajka, jogurt i majonez, mieszamy,
  7. całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

Inne propozycje:

Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem           Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem

pasta do chleba z fasoli i suszonych pomidorow    Pasta do chleba z fasoli i suszonych pomidorów

Pasta z makreli z jajkiem    Pasta z makreli z jajkiem



środa, 03 kwietnia 2013

Śnieg w kwietniu…to już lekka przesada. Mówię dość ! W ramach protestu proponuję Wam wiosnę na talerzu. Lekkie, zdrowe i kolorowe śniadanie zawsze poprawia nastrój z rana.

 

wiosenny twarozek z papryka i rzodkiewka

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  10 min.

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Składniki:

  • 2 opakowania twarożku ze śmietaną (około 250-300 g)
  • 2 czerwone papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

wiosenny twarozek z papryka i rzodkiewka

 

Sposób wykonania:

  1. twarożek przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem,
  2. papryki myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. ½ żółtej papryki, kroimy w cienkie paseczki i siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z połówką czerwonej papryki,
  4. rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę lub półplasterki,
  5. posiekaną paprykę, rzodkiewkę i rzeżuchę dodajemy do twarożku, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy,
  6. pozostałą czerwoną paprykę ( 1 ½ dzielimy na ćwiartki – łódeczki),
  7. na paprykowe łódeczki nakładamy twarożek i dekorujemy gałązkami rzeżuchy,
  8. podajemy z pieczywem lub bez, jak kto woli :)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u