smacznie i domowo

Ryby

piątek, 18 października 2013

Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .

 

dorsz pieczony z ziolami i musztarda

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • około 1 kg dorsza (filet),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól morska,
  • 100 g masła (powinno być miękkie),
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 5-6 gałązek posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 mała szalotka drobno posiekana,
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania,

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik ustawiamy na  200º C,
  2. filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję,
  4. dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
  5. pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
  6. naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
  7. układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
  8. całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.



20:42, restauracjadomowa , Ryby
Link Komentarze (13) »
sobota, 11 maja 2013

Przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej jak 30 minut. Jestem przekonana, że jego walory odżywcze i smakowe zasługują na zainteresowanie i skosztowanie a przy tym może stanowić doskonałą propozycję zarówno na lunch, obiad lub kolację.

 

losos zapiekany z kasza kuskus, suszonymi pomidorami i tytmiankiem

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 300 g łososia –filet bez skóry
  • 120 g kaszy kuskus
  • 5 posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
  • 3 dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 200 ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 arkusze folii aluminiowej o wymiarach około 25x25 cm.

 

 Sposób wykonania:

  1. temperaturę piekarnika nastawiamy na 190 ˚C (najlepiej tylko z góry)
  2. filet z łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na dwie porcje, następnie skrapiamy 1 łyżką cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ostawiamy,
  3. kaszę wsypujemy do miski, wlewamy gorący bulion, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 min.,
  4. kiedy kasza wchłonie bulion rozdzielamy ją delikatnie widelcem, dodajemy posiekaną dymkę, suszone pomidory, czosnek, tymianek oraz resztę soku z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem,
  5. na arkuszach z folii układamy kaszę kuskus, na wierzch kładziemy porcje łososia, zamykamy folię, zawinięte porcje umieszczamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 min.
  6. podajemy nie wyjmując dania z folii jak na zdjęciu.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u