smacznie i domowo

Naleśniki i placki

piątek, 12 lipca 2013

Przygotowanie tego dania nie wymaga dużo czasu ani umiejętności. Delikatne w smaku a jednocześnie pożywne. Surówki oraz różnego rodzaju sałaty doskonale skomponują się z tą propozycją. Do placków można również podawać sos koperkowy na bazie jogurtu.

 

Placki z kurczakiem, kurkami i koperkiem

 

Ilość porcji –  6

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Placki z kurczakiem, kurkami i koperkiem



Składniki:

  • 50 dag filetu piersi kurczaka,
  • 25 dag kurek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 3 jajka (całe),
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę,
  2. kurki płuczemy, osuszamy, duże grzyby kroimy, małe pozostawiamy w całości
  3. czosnek przeciskamy przez praskę,
  4. cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,
  5. roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z kurkami, (cały płyn musi odparować)
  6. do miski wrzucamy pokrojone mięso, kurki z cebulą, czosnek, koperek i jajka,
  7. wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem,
  8. następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy,
  9. na rozgrzany olej łyżką kładziemy placki, smażymy z obu stron aż ładnie się przyrumienią,
  10. podajemy z ulubioną surówką, sałatą lub sosem jogurtowo-koperkowym

 

 

czwartek, 17 stycznia 2013

Naleśniki ze szpinakiem smakują wybornie, kto takie jadł ten wie najlepiej. Tym razem jednak, szpinak i ciasto naleśnikowe wzbogaciłam parmezanem a charakteru
plackom nadaje wędzony łosoś. Całość doskonale komponuje się z kwaśną śmietaną
i pachnącym koperkiem. Takie placki można przyrządzić na wczesną kolację lub
jako drugie danie na obiad np. z kremową zupą jarzynową z grzankami.

 

szpinakowe placuszki z wedzonym lososiem

 

Ilość porcji –  4 (12-14 placków)

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

szpinakowe placuszki z wedzonym lososiem



Składniki:

na placki

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

na sos

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

oraz

  • 100 g wędzonego łososia

 

Sposób wykonania:

  1. do kwaśnej śmietany dodajemy pozostałe składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,
  2. szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki, osuszamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, odstawiamy do wystygnięcia,
  3. do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, dokładnie mieszamy na gładkie ciasto,
  4. szpinak bardzo drobno siekamy lub miksujemy i wraz z parmezanem dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy żeby połączyć składniki,
  5. na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość, jak do smażenia naleśników) a
    następnie łyżką nakładamy ciasto formując placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm.
  6. placki smażymy z obu stron aż się lekko przyrumienią,
  7. na każdym placku układamy płatki łososia i podajemy z sosem śmietanowo-koperkowym

 

 

 
1 , 2






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u