smacznie i domowo

Dania mięsne

wtorek, 08 października 2013

Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.

 

udka kurczaka z miodowo cytrynowa nuta

 

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 udka od kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

 

udka kurczaka z miodowo cytrynowa nuta

 

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik nagrzewamy do 180 ºC,
  2. mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym,
  3. do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz miód, zakręcamy i mocno potrząsamy żeby składniki dokładnie się połączyły,
  4. mieszanką z oliwy, soku i miodu polewamy udka kurczaka,
  5. całość wstawiamy do piekarnika na około 40-45 min.,
  6. w trakcie pieczenia obracamy mięso i polewamy wytworzonym sosem.

 

Inne propozycje:

Udka kurczaka w pomidorach z chorizo i cieciorką-obiad błyskawiczny  Udka kurczaka w pomidorach z cieciorką 

kurczak duszony w winie z fasola  Kurczak duszony w winie z fasolą 

udka kurczaka z warzywami  Udka kurczaka z warzywami



środa, 25 września 2013

W dzieciństwie bardzo nie lubiłam kaszy. Kiedy pojawiała się do posiłku to żadna
siła nie była w stanie zmusić mnie do zjedzenia nawet odrobiny. Nie pomagały groźby, prośby ani obiecane nagrody. Od kiedy poznałam dokładnie dobroczynny
wpływ  kaszy na nasz organizm przyrządzam ją bardzo często ale nigdy bez dodatku smażonej cebulki na złoty kolor. To ona podkreśla a nawet rzekłabym wydobywa walory smakowe kaszy gryczanej. Dzisiaj proponuję Wam kaszę w towarzystwie kruchej wołowiny i fasolki. To danie można zrobić kiedy np. zostanie Wam mięso z wcześniej ugotowanego gulaszu albo od podstaw jak w przepisie poniżej.

 

kasza gryczana z wolowina i fasolka szparagowa

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  60-70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 350 g wołowiny gulaszowej
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ½ pęczka pietruszki
  • ¾ szklanki bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 -3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ½  łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

kasza gryczana z wolowina i fasolka szparagowa

 

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na małe kawałki ( im mniejsze kawałki, tym prędzej mięso zmięknie podczas gotowania),
  2. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 ½ łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony aż się lekko zrumieni,
  3. następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości ( około 50-60 min. ), na koniec doprawiamy solą i pieprzem,
  4. w trakcie duszenia mięsa przygotowujemy resztę składników:
  5. na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor ( od czasu do czasu mieszamy),
  6. fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki ( około 3 centymetrowe),
  7. gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru około 10 min. i odcedzamy,
  8. kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu,
  9. natkę pietruszki płuczemy i siekamy,
  10. do miski wrzucamy kaszę, cebulę, uduszoną wołowinę ( bez sosu ), fasolkę i
    pietruszkę,
  11. całość delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

 

Inne propozycje :

  Gulasz wieprzowy z kaszą i buraczkami





 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u