smacznie i domowo

Sałatki

czwartek, 10 października 2013

Lekka i kolorowa sałatka, pełna różnorodnych smaków i witamin. Doskonała na kolację z lampką białego wina.

 

salatka z wedzonym lososiem, figami i granatem

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

na sałatkę:

  • 4 garści ulubionej sałaty
  • 300 g wędzonego łososia (podzielony na małe plasterki lub paski)
  • 6 fig
  • 1 awokado
  • 2 czubate łyżki owoców granatu

na dressing:

  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta płatków chili

 

salatka z wedzonym lososiem, figami i granatem

 

Sposób wykonania:

  1. sałatę płuczemy i osuszamy,
  2. figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki,
  3. awokado myjemy, usuwamy pestkę i skórkę, kroimy w kostkę lub paski,
  4. do małego słoiczka wlewamy sok z limonek, oliwę, miód, dodajemy chi lii, zakręcamy,
    słoik i energicznie mieszamy dressing,
  5. na talerzu układamy sałatę, kawałki łososia i figi,
  6. całość posypujemy owocami granatu oraz skrapiamy dressingiem.

 

 

akcja figa bez maku

 

Inne propozycje:

lekka salatka z kurczakiem i mango  Lekka sałatka z kurczakiem i mango

salatka z wedzonym lososiem na roszponce  Sałatka z wędzonego łososia na roszponce

salatka z jajkiem i lososiem na szpinaku  Sałatka z jajkiem i łososiem na szpinaku

 

czwartek, 19 września 2013

Sałatki z makaronem są bardzo uniwersalnym daniem. Dodatkiem do makaronu mogą być najróżniejsze warzywa, ryby, mięso i owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań i tego czym dysponujemy w danej chwili. Idealnie sprawdzają się w codziennym menu ale nie tylko. Impreza, grill, piknik, to dobre okazje do tego żeby w krótkim czasie wyczarować tak pyszny posiłek.

 

salatka z makaronu z brokulem, winogronem i orzechami

 

 

Ilość porcji –  4-6

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki makaronu ( u mnie średnie muszelki ale mogą być kokardki, penne lub świderki
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 7 cienkich plasterków wędzonki krotoszyńskiej
  • ¾ szklanki zielonych winogron bez pestek
  • ¾ czerwonych winogron bez pestek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • ¾ szklanki greckiego jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

 

salatka z makaronu z brokulem, winogronem i orzechami



Sposób wykonania:

  1. makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia,
  2. brokuł wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy ( dzięki krótkiemu czasowi gotowania i zimnej wodzie brokuł pozostanie chrupiący i zachowa swój piękny zielony kolor),
  3. wędzonkę kroimy w paseczki i rumienimy na suchej patelni, ma być mocno chrupiąca a kiedy wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki,
  4. owoce winogron kroimy na połówki,
  5. w małej miseczce łączymy jogurt, majonez i ocet, doprawiamy solą i pieprzem,
  6. do dużego naczynia wrzucamy makaron, brokuły, winogrono i cebulę, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy, całość delikatnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki ( w tym czasie smaki przegryzą się,
  7. przed podaniem sałatki dodajemy wędzonkę oraz orzechy ( należy to zrobić dopiero przed serwowaniem żeby te dwa składniki nie nasiąknęły sosem i pozostały chrupiące).

 

Inne przepisy na sałatki:

salatka brokulowa z jajkiem  Sałatka brokułowa z jajkiem

salatka kalafiorowa z mieta  Sałatka kalafiorowa z miętą

chrupiaca salatka z krewetek  Chrupiąca sałatka z krewetek



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u