smacznie i domowo

Zupy

czwartek, 17 października 2013

Seler stosowany jest w wielu dietach cud, i słusznie. Jego kaloryczność jest bardzo
niska. Biorąc pod uwagę różne źródła od 7 do 17 kcal. czyli po uśrednieniu przyjmuję, że waha się w granicach 12 kcal. Nie zawiera cholesterolu, posiada bardzo znikome ilości tłuszczu, cukrów oraz protein, natomiast dużo błonnika. Jeśli chodzi o witaminy to największy udział ma witamina K, odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Musiałam przeprowadzić tą krotką analizę, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie : SKĄD ten zachwyt,  nad tym niedobrym w smaku korzeniu ? Bo prawdą jest, że doceniam jego walory smakowe jako dodatek do różnych dań ale jak zrobiłam zupę według najczęściej podawanych przepisów czyli : seler, ziemniaki, śmietana albo jogurt i gałka muszkatołowa to miałam odruch….nooo wiadomo jaki :) Nie jestem zwolenniczką żadnych diet „cud” 
bo uważam, ze oprócz spożywania regularnie pięciu posiłków dziennie z ulubionych składników nie ma żadnej innej cudownej diety. Dlatego chcę wam zaproponować moją wersję zupy z selera, którą wzbogaciłam o kilka wspaniałych smaków. Wyrazisty por i cebula, odrobina sera pleśniowego oraz gruszka przesmażona na maśle i kilka gałązek tymianku uczyniły moją zupę selerową cudowną poezją smaku.

 

 

kremowa zupa z selera i gruszek

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy 

Składniki:

 

  • 1200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 400 g selera, korzeń,
  • 1 por ( tylko biała część),
  • 1 cebula, 
  • 3 średniej wielkości gruszki ( plus 1 do serwowania ),
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól morska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego,
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu ( opcjonalnie ).

 

 

kremowa zupa z selera i gruszek

 

 Sposób wykonania:

    1. Korzeń selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę,
    2. Por myjemy, kroimy w talarki,
    3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka,
    4. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne,
    5. Ser pleśniowy kroimy w kostkę,
    6. Do garnka wlewamy bulion, podgrzewamy na wolnym
      ogniu
    7. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy mieszając około 3-4 min.
    8. Następnie dodajemy seler, podsmażamy kolejne około 4-5 min.  mieszając
    9. Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min.
    10. W tym czasie rozgrzewamy  na patelni masło,  dodajemy ćwiartki gruszek i smażymy z każdej strony
      aż się zrumienią
    11. Podsmażone gruszki oraz ser pleśniowy dodajemy do zupy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze około 5 min.
    12. Miksujemy zupę, wrzucamy tymianek i zagotowujemy
    13. Podajemy z ćwiartkami podsmażonej gruszki lub w wersji bardziej treściwej z ryżem

 

Akcja plesnia pokryta

 

piątek, 27 września 2013

Na jesienne dni nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. Ponieważ sezon grzybowy w
pełni proponuję pyszną tradycyjną zupę z kurek na pożywnym rosole z kury.

 

zupa grzybowa z kurek na rosole

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  90 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

 na rosół:

  • korpus z kury, łapki, skrzydełka i żołądek),
  • 1 duży por,
  • 1 mały seler,
  • 3 spore marchewki,
  • 2 pietruszki (korzeń),
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • sól.

 

na zupę:

  • 500 g umytych i osuszonych kurek
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 400 ml śmietany
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka gałązek koperku

 

zupa grzybowa z kurek na rosole

 

Sposób wykonania:

  1. do garnka wkładamy umyte części kury, wlewamy 1 litr zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia,
  2. podczas gotowania zacznie pojawiać się szum na powierzchni wody, należy go zbierać, najlepiej łyżką cedzakową aż uzyskamy klarowny wywar,
  3. cebulę obieramy z wierzchnich łupin, które mogą być brudne ale zostawiamy ostatnią brązową łupinkę,
  4. teraz dodajemy umyte i obrane warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól,
  5. gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie,
  6. z rosołu wyjmujemy części kury oraz warzywa, możemy też przelać go przez sito żeby pozbyć się liści, pieprzu i ziela angielskiego,
  7. dokładnie oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną cebulę,
  8. kiedy cebula się ładnie zeszkli wlewamy śmietanę, zagotowujemy a następnie hartujemy rosołem,
  9. całość łączymy z pozostałym gorącym rosołem,
  10. podajemy z koperkiem.

 

Akcja Na grzyby

 

 

Inne propozycje:

Tradycyjna zupa grzybowa ze swiezych borowikow  Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

zupa grzybowa z brukselką i ryżem  Zupa grzybowa z brukselką i ryżem

Kapusniaczek z grzybami  Kapuśniaczek z grzybami



10:51, restauracjadomowa , Zupy
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u