smacznie i domowo

Wiem co jem

środa, 23 stycznia 2013

W kwietniu 2011 r. zamieściłam na blogu przepis na Expresową zupę fasolową na
wędzonym kurczaku. Nie przypuszczałam, że poświęcę tej propozycji kolejny wpis,
a jednak…Wczoraj otrzymałam komentarz, który dotyczy właśnie tej zupy postanowiłam odnieść się do jego treści o wiele szerzej niż jest to przyjęte w praktyce. I tu cytat:

„ Dziwna zupa fasolowa…ze śmietaną. Boczek
zastąpiłaś kurczakiem, jednak wcale to nie oznacza że zupa zrobiła się lżejsza,
bowiem dodajesz zasmażkę i śmietanę. Zupy bez zasmażki są lżejsze i
smaczniejsze. Sama się przekonaj. Pzdr”

Napisał:
Gość: Light:,dxi241.neoplus.adsl.tpnet.pl

 

Kilka zdań wyjaśnienia i wstępu:

Tak, zastąpiłam boczek wędzonym kurczakiem a suche ziarna fasoli, fasolą konserwową ponieważ jak sam tytuł mojej zupy wskazuje EXPRESOWA to głównym założeniem jest skrócenie czasu jej przygotowania, a nie obniżenie kalorii. Moczenie suchej fasoli zajmuje zwykle kilka godzin. Następnie, gotowanie jej z boczkiem, żeberkami, mięsem kurczaka czy jakimkolwiek innym zajmuje kolejne 1,5 do 2 godzin. Kurczak wędzony, ponieważ nadaje się do spożycia bez gotowania stanowi tutaj walor smakowy dla zupy. I nie tylko. Mięso kurczaka wędzonego jest o wiele mniej kaloryczne niż żeberka czy boczek i dlatego z przyjemnością jadam
je pokrojone na mniejsze kawałki razem z zupą. Dlaczego zasmażka? A dlatego, że
lubię zupę fasolową lekko zagęszczoną. To można osiągnąć na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyłowieniu fasoli z zupy i przetarciu jej przez sito lub
zmiksowaniu. Taka procedura wymaga sporo zabawy i oczywiście czasu. Wszyscy,
którzy gotują na co dzień i liczą cenny czas, wiedzą dokładnie co mam na myśli –
to jakieś dodatkowe 15 minut pracy, bo mikser czy sito też trzeba jeszcze umyć
i osuszyć. Śmietana! Bardzo lubię, bo to dodatek, który potrafi wzbogacić smak
wielu potraw, i jeśli dodam 2 łyżki na około 1700 ml zupy to raczej nie zgrzeszę bo to zaledwie 8,3 g w jednej porcji zupy, co stanowi jakieś 15,3 kcal.

 

expresowa zupa fasolowa na wedzonym kurczaku

 

A teraz do rzeczy samej:

Ponieważ w tym co przygotowuję do jedzenia stawiam na dobry smak i jakość produktów to zwracam uwagę również na kaloryczność posiłków i zawartość tłuszczów, które odgrywają ważną rolę w naszej diecie.  Komentarz, który padł, spowodował, że postanowiłam dokładnie przeanalizować i dokonać obliczeń kalorii oraz zawartości tłuszczów ( o których autorka komentarza nie wspomina, a szkoda… ). Analizie i obliczeniom poddałam składniki mojego przepisu na Expresową zupę fasolową na wędzonym kurczaku (wersja nr 1.) oraz dwie inne wersje przepisów zupy fasolowej czyli: wersja nr 2. Zupa na wędzonym boczku oraz wersja nr 3. ( tradycyjna) na żeberkach z wędzonym boczkiem. Mając na uwadze zarzut mojego Gościa ( autorki komentarza) w wersjach nr 2 i 3 wśród składników nie występuje masło i mąka, które składają się na zasmażkę oraz śmietana. Zapraszam więc do analizy porównawczej.



Obliczeń dokonałam w oparciu o dane, zamieszczone na poniżej wskazanych źródłach informacji:

http://www.ilewazy.pl/wedzona-noga-z-kurczaka

http://www.ilewazy.pl/lyzka-smietany-18

http://przelicznik.ilewazy.pl/#przelicz/maka-pszenna-typ-500/z/lyzka/ile/1/na/gram-szklanka

 http://www.ilewazy.pl/srednia-marchew

 http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany

http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/fasola-biała-dojrzałe-ziarna-po-obróbce-termicznej-gotowana-bez-soli-d4591?weight=400

 http://www.ilewazy.pl/szklanka-bulionu-z-kostki-rosolowej

 http://www.ilewazy.pl/porcja-masla

 http://www.ilewazy.pl/porcja-zeberek-wieprzowych

 

Parę miesięcy temu Iza zważyła mój krupnik, nie mam innego wiarygodnego zródła:)

 

Podsumowanie wyników analizy i obliczeń:

Jak widać w przedstawionej poniżej tabeli, moja zupa na wędzonym kurczaku z
zasmażką i śmietaną wykazuje mniej kalorii i zawartość tłuszczów jest niższa
niż w zupach na boczku i żeberkach ale bez zasmażki i śmietany. Wnioski nasuwają się same. Każdy Wasz komentarz jest dla mnie cenny i inspirujący. Dla wnikliwych chciałam zamieścić szczegółowe dane w zestawieniu tabelarycznym dla poszczególnych składników w 3 wersjach ale niestety, blox.pl poinformował mnie, że plik do publikacji jest zbyt duży, dlatego zainteresowanym mogę przesłać dane na adres e-mail podany w komentarzu pod wpisem.

 

Wersja zupy

Ilość

Kcal.

Zaw. Tłuszczu

Moja expresowa zupa fasolowa na
  wędzonym kurczaku

284 ml

307,91

16,74 g

Zupa
  fasolowa z wędzonym boczkiem

284 ml

459,7

35,92 g

Zupa
  fasolowa na żeberkach z wędzonym boczkiem

284 ml

381,7

26,9 g

         

 

To, że zupy bez zasmażki są lżejsze, to żadne, nowe odkrycie, a to, czy smaczniejsze?, to już rzecz gustu i smaku. O gustach na pewno się nie dyskutuje.

Moja fasolowa to chyba jedyna na blogu, która jest z zasmażką. Dlatego wszystkich LIGHT tym bardziej zapraszam do próbowania i eksperymentowania z moimi przepisami :) a autorkę komentarza zapraszam do wnikliwego zapoznania sie z moimi propozycjami zanim uraczy mnie tak "sympatyczną" treścią komentarza. 

Gotuję bo lubię dobrze jeść i lubię dzielić się swoimi pomysłami kulinarnymi. Jak piszę light, to nie oznacza, że danie zawiera 0 kalorii i 0 tłuszczu. To tylko oznacza, że proponuję pomysł, który można wykonać w mojej wersji lub go zmodyfikować według swoich preferencji, potrzeb i upodobań.

Pozdrawiam serdecznie i liczę, że Wy również podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami. Ewa

 



23:16, restauracjadomowa , Wiem co jem
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 lutego 2011

Pochodzi z Persji. W VII w. król Nepalu wysłał go jako prezent do Chin a do Europy trafił w średniowieczu w XI w. kiedy to Maurowie sprowadzili go do Hiszpanii.

Był ulubionym warzywem Katarzyny de Medici (Medycejskiej), żony króla Francji Henryka II. Katarzyna sprowadziła z Florencji własnych kucharzy, którzy potrafili przyrządzać szpinak według jej upodobań i smaku. Od tego czasu potrawy przygotowywane ze szpinaku we Francji były określane mianem  „a la Florencja”.

Zawarte w szpinaku bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy stawia go na najwyższych pozycjach w rankingach zdrowego i pożądanego w naszej diecie warzywa.  Jest doskonałym źródłem następujących składników:

Witaminy

minerały

kwasy

K, K1, K2

Magnez

Foliowy

B6

Mangan

Omega 3

B2

Wapń

szczawiowy

A

Potas

 

C

Żelazo

 

E

Fosfor

 

PP- niacyna

Cynk

 

 

selen

 

Zawartość witamin K wspomaga nasz układ kostny i trudno jest znaleźć warzywa, które są bogatsze w witaminy K niż szpinak, tylko kapusta dostarcza więcej  tej witaminy.

Flawonoidy i karotenoidy znajdujące się w szpinaku należą do grupy naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwzapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że szpinak jest  źródłem jeszcze innych przeciwutleniaczy , w tym witaminy C,  E, beta-karotenu, manganu oraz cynku i selenu to z pewnością  regularne spożywanie go, pomaga zmniejszyć  ryzyko powstawania wielu problemów zdrowotnych. Szczególnie tych, związanych ze stresem oksydacyjnym i nadciśnieniem krwi.  Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad tuzin flawonoidów, które posiadają właściwości przeciwzapalne a tym samym przeciwnowotworowe.  Nadmierny stan zapalny w naszym organizmie zazwyczaj pojawia się jako czynnik zwiększający  ryzyko zachorowalności na raka. W związku z powyższym przeciwutleniacze zawarte w szpinaku odgrywają bardzo ważną i korzystną rolę w procesie obniżania stanów zapalnych . Należy zatem pamiętać, że jest to jedno z warzyw, które wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe.  Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy doskonale chroni nas przed wczesnym pojawieniem się zmarszczek i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Ponad to regularne spożywanie go zmniejsza ryzyko występowania zaniku mięśni, korzystnie wpływa na trawienie a dzięki wysokiej zawartości żelaza wspomaga proces leczenia niedokrwistości.

Z właściwościami odżywczymi szpinaku wiąże się pewna anegdota. Swoją sławę zyskał dzięki błędowi sekretarki  jednego z naukowców amerykańskich. W 1890 roku prowadził on bowiem szczegółowe badania nad składnikami szpinaku a jego sekretarka w sprawozdaniu zamiast wpisać, że 100 gramów szpinaku zawiera 3 miligramy żelaza, pomyliła się i zapisała 30.

Należy jednak pamiętać, że żelazo ginie w jakimś stopniu podczas obróbki kulinarnej. Aby zmniejszyć skutki jego utraty  musimy unikać długiego moczenia, drobnego siekania i długotrwałego gotowania lub smażenia.

Szpinak dobrze jest łączyć z innymi produktami, które wykazują dużą zawartość witaminy C oraz wapnia. Dlaczego?  Ponieważ witamina C wspomaga proces wchłaniania żelaza natomiast wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego, który niestety stanowi jeden ze składników szpinaku. Właśnie z uwagi na zawartość tego kwasu nie zaleca się spożywania szpinaku osobom, u których stwierdzono kamicę szczawianowo-wapniową. Również przy kamicy fosforanowo-wapniowej należy szpinak wykluczyć ze swojej diety.

 Opracowano na podstawie artykułu: WHFoods

Przepisy na potrawy ze szpinakiem:

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

 

 
1 , 2






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u