smacznie i domowo

Przystawki i Przekąski

poniedziałek, 14 października 2013

Jesienna surówka pełna naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Duża dawka witaminy C, którą zawiera cykoria i szpinak chroni nas przed infekcjami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesienno zimowym. Wspomaga również wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Marchew i kapusta pekińska dostarczy natomiast wapnia, który zredukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego znajdującego się w szpinaku. Polecam dla zdrowia i urody :)

 

Surowka z kapusty pekinskiej, cykorii i szpinaku

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  15 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • ½ małej kapusty włoskiej,
  • 1 główka cykorii,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki soku jabłkowego,
  • 1  łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

 

Sposób wykonania:

  1. rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy,
  2. kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy,
  3. cykorię oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy, odcinamy spory kawałek białej części (jest gorzki) a resztę szatkujemy,
  4. szpinak płuczemy, osuszamy i kroimy w paseczki,
  5. marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  6. do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem, zakręcamy i potrząsamy energicznie aż składniki połączą się
  7. do miski wrzucamy warzywa, odsączone rodzynki, dodajemy dressing i dokładnie mieszamy.

 

Inne propozycje:

Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem  Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i czosnkiem

Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym  Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym  



sobota, 12 października 2013

Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają fantastyczny, wyrazisty  smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.

 

paszteciki miesno warzywne

 

 

Ilość porcji –  20-24

Czas wykonania –  60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:



 na ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

na farsz:

  • około 400 g mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe),
  • warzywa z rosołu (2 spore marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora),
  • 1 mała cebula, drobno posiekana i przesmażona na oleju,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku.

 

dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

 

Sposób wykonania:

  1. z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
  2. mięso z warzywami i czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),
  3. do zmielonej masy dodajemy przesmażoną cebulkę, majeranek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,
  4. wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),
  5. wzdłuż dłuższego boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,
  6. wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,
  7. czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,
  8. paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem,
  9. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..

 

Inne propozycje:

paszteciki miesno porowe  Paszteciki mięsno porowe

Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim  Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u