smacznie i domowo

Porady

piątek, 01 lipca 2011

Zioła, są niezastąpione w potrawach, które przygotowujemy. Mięso, ryby, zupy czy sosy bez odrobiny ziół byłyby pozbawione charakterystycznych i ulubionych przez nas aromatów. Doceniam zioła suszone, jednak kiedy mam pod ręką świeże i pachnące to czuję, że w całym domu unosi się ich zapach, drażniąc lekko podniebienia i wszyscy z niecierpliwością czekają na wyżerkę. Zapewne u Was na kuchennym parapecie również rośnie bazylia, kolendra, rozmaryn, mięta, oregano itp. Wszystkie te ziołowe skarby w doniczkach szybko więdną i wymagają szczególnej pielęgnacji. Zdarzyło się, że wyjechałam na kilka dni i po powrocie nie miałam już czego ratować. Podobnie dzieje się ze szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką, które kupuję w pęczkach, w sklepie. Wykorzystałam np. pół pęczka a drugie pół zwiędło w lodówce lub w wodzie bo np. nie miałam czasu na gotowanie. Od pewnego czasu nauczyłam się przechowywać „nadwyżkę” ziół tak, aby zawsze móc cieszyć się ich świeżością i zapachem. Robię to na trzy sposoby w zależności od potrzeb i zastosowania:

  1. można zrobić ziołowe masełka, które wykorzystamy do smażenia mięs i ryb,  do przygotowania sosów, do grzanek lub mięs z rusztu,
  2. można zamrozić zioła wkładając je do pojemnika do mrożenia lodu w kostkach(zalać wodą i zamrozić), doskonale nadają się do zup (wrzucasz lodową kostkę ziołową do zupy i gotowe),
  3. można tez posiekać zioła, umieścić w małym pojemniku i włożyć do zamrażarki (możemy je wykorzystać do posypania gotowego dania- wystarczy „poskrobać” łyżeczką lub widelcem).

Najbardziej lubię ziołowe masełka. Mają duże zastosowanie i można z nich zrobić gotową bazę do różnych potraw.  W razie niespodziewanych gości można je podać jako fajne smarowidło do pieczywa lub zrobić grzanki, dodać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Masełka smakowe można aromatyzować czosnkiem np. do sznycli, chrzanem albo bazylią np. do dań z pomidorami.  Możemy też zrobić masełka z wędzonym łososiem albo anchois czy sardynkami.  Moje dzisiejsze propozycje to:

  1. masełko szczypiorkowe,
  2. masełko bazylia i czosnek,
  3. masełko bazylia, pietruszka i czosnek,
  4. masełko z chili i papryką w płatkach

masełka ziołowe

Składniki do wykonania wszystkich propozycji:

  • 300 g masła 82-83%( użyłam masła ekstra osełka górska),
  • 1 ½ posiekanego szczypiorku,
  • trzy łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • ½ łyżeczki papryki w płatkach

 Sposób wykonania:

  1. kostkę masła (300 g) dzielimy na 4 równe części (każda po 75 g), zostawiamy w pokojowej temperaturze aż zmięknie,
  2. do jednej części dodajemy 1 ½  łyżki szczypioru, dokładnie mieszamy ( nie używamy blendera),
  3. do drugiej części dodajemy 1 ½ łyżki bazylii i 1 ½ ząbka czosnku, dokładnie mieszamy,
  4. do trzeciej części dodajemy 1 ½ łyżki bazylii, 1 łyżkę pietruszki i 1 ½ ząbka czosnku, mieszamy,
  5. do czwartej części dodajemy ½ łyżeczki chili i ½ łyżeczki papryki w płatkach, mieszamy,
  6. następnie na przygotowane cztery kwadraty folii spożywczej (30X10 cm.) układamy masełka, zawijamy formując walec (boki folii skręcamy jak papierek cukierka), wkładamy do zamrażalnika. Proponuję opisać nasze „cukiereczki” flamastrem.
  7. tak przygotowane masełka kroimy na talarki w zależności od potrzeb.

masełka ziołowe

 

zielnik kuchenny

czwartek, 17 marca 2011

Wiosna idzie a mi zostały tylko grzybki marynowane. Zapewne wiele miłośniczek i miłośników różnego rodzaju przetworów, co roku wykorzystuje swoje ulubione i sprawdzone przepisy ale również poszukuje nowych,  ciekawych receptur. Wiem coś na ten temat bo moja mama wiecznie coś zaprawia i zapełnia półki w swojej spiżarni. Ja do tej pory jeszcze nie zakręciłam żadnego słoiczka a raczej wyniosłam i odkręciłam te ze spiżarni mamy (Alinki). Od roku zbieram przepisy i każdy mi się podoba.  Może w tym roku zabiorę się do pracy w tym temacie. Znalazłam dzisiaj w Internecie hasło: STARSZA PANI - PRZETWORY.  Pomyślałam, że warto zajrzeć i nie myliłam się.  Starsza Pani podaje ciekawe i domowo brzmiące przepisy między innymi na: ogórki kiszone, ogórki w śliwowicy, kapustę, marynowane cebulki, czosnek, kapary i wiele innych bardzo ciekawych receptur. Poza tym znalazłam interesujące porady na temat jak mrozić i suszyć warzywa lub w jaki sposób robić tak zwane solanki.  

Odsyłam Was w takim razie na stronę  STARSZEJ PANI i życzę udanych przetworów. Mam nadzieję też, że pochwalicie się swoimi doświadczeniami ze mną.

A oto grzybki  marynowane z półeczki mojej mamy. Mają nawet swoją markę.  Nazywamy je żartobliwie „ Grzybki Halucynki Alinki.”

Przepisy na przetwory warzywne i inne porady

 
1 , 2






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u