smacznie i domowo

DIETETYCZNIE

środa, 18 września 2013

Świeże warzywa otulone aromatycznym, ziołowym omletem. Danie doskonałe na niedzielne śniadanie lub szybki i lekki obiad w tygodniu. Na zimno smakuje równie dobrze dlatego można omlecik zwinąć w roladę i zabrać do pracy na lunch.

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

 omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewka i salata



Składniki:

 

  • 4 jajka
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 pomidory pokrojone w ósemki
  • kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki pokrojone w talarki

 

na dressing:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku roztarty z solą
  • pieprz

 

omlet ziołowy z pomidorem, rzodkiewka i salata

 

 

Sposób wykonania:

  1. w małej miseczce łączymy jogurt z czosnkiem i pieprzem, odstawiamy,
  2. do miski wrzucamy pomidory, sałaty i rzodkiewkę,
  3. do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i roztrzepujemy,
  4. do jajek wrzucamy zioła i mieszamy,
  5. na małym ogniu rozgrzewamy patelnię ( może być do naleśników), roztapiamy połowę masła, następnie wlewamy połowę masy jajecznej i rozprowadzamy tak aby pokryła dno patelni, całość podgrzewamy pod przykryciem aż masa się zetnie,
  6. gotowy omlet przekładamy na talerz i smażymy następny,
  7. warzywa łączymy z dressingiem, układamy na omletach i składamy je na pół.



piątek, 30 sierpnia 2013

Fasolkę lubię pod każdą postacią a najbardziej smakuje mi z masłem i bułką tartą. Z
uwagi jednak na sporą ilość kalorii tak przygotowanego dania staram się nie jadać go zbyt często. Dzisiejszy przepis to odchudzona propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają te pyszne badyle.

 

fasolka szparagowa z karmelizowana cebula i migdalami

 

 

Ilość porcji –  4-5

Czas wykonania –  40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasoli szparagowej
  • 2 cebule pokrojone w cieniutkie piórka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
  • 4 łyżki białego wina (można zastąpić bulionem)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. obcinamy końcówki fasolki, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki cukru, gotujemy al. dente a  następnie odcedzamy przepłukując  zimną wodą, odstawiamy,
  2. na dużej patelni podgrzewamy oliwę i roztapiamy masło, dodajemy cebulę, mieszamy delikatnie,  następnie doprawiamy szczyptą soli i cukru, od czasu do czasu mieszamy aż cebula uzyska złoto-brązowy kolor i stanie się słodka. Wlewamy wino lub bulion i dalej karmelizujemy około 20 min. Pod koniec dodajemy tymianek,
  3. do skarmelizowanej cebuli wkładamy fasolkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie mieszamy,
  4. wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi migdałami.



 
1 , 2






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u