smacznie i domowo
wtorek, 08 października 2013

Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.

 

udka kurczaka z miodowo cytrynowa nuta

 

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 udka od kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

 

udka kurczaka z miodowo cytrynowa nuta

 

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik nagrzewamy do 180 ºC,
  2. mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym,
  3. do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz miód, zakręcamy i mocno potrząsamy żeby składniki dokładnie się połączyły,
  4. mieszanką z oliwy, soku i miodu polewamy udka kurczaka,
  5. całość wstawiamy do piekarnika na około 40-45 min.,
  6. w trakcie pieczenia obracamy mięso i polewamy wytworzonym sosem.

 

Inne propozycje:

Udka kurczaka w pomidorach z chorizo i cieciorką-obiad błyskawiczny  Udka kurczaka w pomidorach z cieciorką 

kurczak duszony w winie z fasola  Kurczak duszony w winie z fasolą 

udka kurczaka z warzywami  Udka kurczaka z warzywami



niedziela, 06 października 2013

Jesienią jesteśmy w dużym stopniu narażeni na różnego rodzaju infekcje dlatego warto o tej porze roku włączyć do swojej diety sporą ilość witaminy C. Seler naciowy zawiera jej dwa razy więcej niż owoce cytrusowe, dlatego proponuję Wam dzisiaj pastę do chleba z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały selera.

 

pasta do chleba z wedzonego kurczaka i selera naciowego

 

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 udko wędzonego kurczaka bez skóry
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • ½ łyżki masła
  • ½  łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. grecki)
  • ½  łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. mięso oddzielamy od kości,
  2. seler kroimy na 3-4 kawałki,
  3. jajka kroimy w drobną kosteczkę,
  4. cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor,
  5. do melaksera wrzucamy mięso, cebulę oraz seler, mielimy,
  6. do masy dodajemy jajka, jogurt i majonez, mieszamy,
  7. całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

Inne propozycje:

Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem           Pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem

pasta do chleba z fasoli i suszonych pomidorow    Pasta do chleba z fasoli i suszonych pomidorów

Pasta z makreli z jajkiem    Pasta z makreli z jajkiem









Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u