smacznie i domowo
czwartek, 10 października 2013

Lekka i kolorowa sałatka, pełna różnorodnych smaków i witamin. Doskonała na kolację z lampką białego wina.

 

salatka z wedzonym lososiem, figami i granatem

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

na sałatkę:

  • 4 garści ulubionej sałaty
  • 300 g wędzonego łososia (podzielony na małe plasterki lub paski)
  • 6 fig
  • 1 awokado
  • 2 czubate łyżki owoców granatu

na dressing:

  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta płatków chili

 

salatka z wedzonym lososiem, figami i granatem

 

Sposób wykonania:

  1. sałatę płuczemy i osuszamy,
  2. figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki,
  3. awokado myjemy, usuwamy pestkę i skórkę, kroimy w kostkę lub paski,
  4. do małego słoiczka wlewamy sok z limonek, oliwę, miód, dodajemy chi lii, zakręcamy,
    słoik i energicznie mieszamy dressing,
  5. na talerzu układamy sałatę, kawałki łososia i figi,
  6. całość posypujemy owocami granatu oraz skrapiamy dressingiem.

 

 

akcja figa bez maku

 

Inne propozycje:

lekka salatka z kurczakiem i mango  Lekka sałatka z kurczakiem i mango

salatka z wedzonym lososiem na roszponce  Sałatka z wędzonego łososia na roszponce

salatka z jajkiem i lososiem na szpinaku  Sałatka z jajkiem i łososiem na szpinaku

 

środa, 09 października 2013

Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy z niej kotlety, placki, zapiekanki, leczo. Często pojawia się jako główny składnik wypieków np. w ciastach, chlebie czy muffinkach. Ja chcę Wam zaproponować konfiturę z cukinii. Wspaniały dodatek do serów, mięs, sosów. Wzbogaci smak każdej kanapki na zimno i ciepło.

 

konfitura z cukinii

 

 

Ilość porcji –  4 słoiczki po 200 ml

Czas wykonania –  60-70 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 cukinie (około 1 kg po usunięciu miąższu z nasionami),
  • 250 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( użyłam marki Pudliszki),
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka starta z ½  cytryny,
  • 12 listków świeżej bazylii ( posiekane).

 

Sposób wykonania:

  1. cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ z nasionami i kroimy w małą kostkę,
  2. cukinię oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 min.,
  3. podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aż cukinia będzie miękka a syrop stanie się gęsty i ciężki,
  4. gorącą konfiturę  przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy,
  5. następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody.



Akcja pudliszki

11:02, restauracjadomowa , Przetwory domowe
Link Komentarze (1) »






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u