smacznie i domowo
czwartek, 17 października 2013

Seler stosowany jest w wielu dietach cud, i słusznie. Jego kaloryczność jest bardzo
niska. Biorąc pod uwagę różne źródła od 7 do 17 kcal. czyli po uśrednieniu przyjmuję, że waha się w granicach 12 kcal. Nie zawiera cholesterolu, posiada bardzo znikome ilości tłuszczu, cukrów oraz protein, natomiast dużo błonnika. Jeśli chodzi o witaminy to największy udział ma witamina K, odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Musiałam przeprowadzić tą krotką analizę, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie : SKĄD ten zachwyt,  nad tym niedobrym w smaku korzeniu ? Bo prawdą jest, że doceniam jego walory smakowe jako dodatek do różnych dań ale jak zrobiłam zupę według najczęściej podawanych przepisów czyli : seler, ziemniaki, śmietana albo jogurt i gałka muszkatołowa to miałam odruch….nooo wiadomo jaki :) Nie jestem zwolenniczką żadnych diet „cud” 
bo uważam, ze oprócz spożywania regularnie pięciu posiłków dziennie z ulubionych składników nie ma żadnej innej cudownej diety. Dlatego chcę wam zaproponować moją wersję zupy z selera, którą wzbogaciłam o kilka wspaniałych smaków. Wyrazisty por i cebula, odrobina sera pleśniowego oraz gruszka przesmażona na maśle i kilka gałązek tymianku uczyniły moją zupę selerową cudowną poezją smaku.

 

 

kremowa zupa z selera i gruszek

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy 

Składniki:

 

  • 1200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 400 g selera, korzeń,
  • 1 por ( tylko biała część),
  • 1 cebula, 
  • 3 średniej wielkości gruszki ( plus 1 do serwowania ),
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól morska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego,
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu ( opcjonalnie ).

 

 

kremowa zupa z selera i gruszek

 

 Sposób wykonania:

    1. Korzeń selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę,
    2. Por myjemy, kroimy w talarki,
    3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka,
    4. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne,
    5. Ser pleśniowy kroimy w kostkę,
    6. Do garnka wlewamy bulion, podgrzewamy na wolnym
      ogniu
    7. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy mieszając około 3-4 min.
    8. Następnie dodajemy seler, podsmażamy kolejne około 4-5 min.  mieszając
    9. Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min.
    10. W tym czasie rozgrzewamy  na patelni masło,  dodajemy ćwiartki gruszek i smażymy z każdej strony
      aż się zrumienią
    11. Podsmażone gruszki oraz ser pleśniowy dodajemy do zupy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze około 5 min.
    12. Miksujemy zupę, wrzucamy tymianek i zagotowujemy
    13. Podajemy z ćwiartkami podsmażonej gruszki lub w wersji bardziej treściwej z ryżem

 

Akcja plesnia pokryta

 

wtorek, 15 października 2013

Moje doświadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i mogę zacząć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

 

 

Ilość porcji –  1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )

Czas wykonania –  110 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 całe jajka,
  • 8 łyżek mleka,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • 80 g drobno startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ),
  • 180 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000,
  • 120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach),
  • około 70 g świeżego szpinaku,
  • 80 g twardego żółtego sera,
  • kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mąki do obsypania.

 

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem



Sposób wykonania:

  1. do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całość,
  2. następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczką,
  3. dodajemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,
  4. do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy,
  5. miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle ),
  6. twardy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  7. plasterki boczku  kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając ),
  8. szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy,
  9. foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką,
  10. kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całość dokładnie  a następnie  przekładamy do formy,
  11. wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.,
  12. po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia. 

 







Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u