smacznie i domowo
wtorek, 22 października 2013

W tym daniu pierwsze skrzypce grają zioła. Uwielbiam je, za prostotę i niesamowite
aromaty.

 

Spaghetti z kremowym sosem ziołowym

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności – bardzo  łatwy

 

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżeczka świeżej i posiekanej bazylii,
  • 1 łyżeczka świeżej i posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru,
  • 1 ½ szklanki śmietany kremówki,
  • ¼ szklanki startego parmezanu,
  • sól,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Spaghetti z kremowym sosem ziołowym

 

Sposób wykonania:

  1. makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu,
  2. w garnku roztapiamy masło, dodajemy czosnek, śmietanę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz cayeen,
  3. całość gotujemy około 15 min. na wolnym ogniu ( sos powinien się nieco zredukować ),
  4. następnie dodajemy parmezan i zioła, gotujemy jeszcze 5 min.,
  5. sos mieszamy z makaronem i natychmiast podajemy.

 

Inne propozycje:

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym  Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

  

piątek, 18 października 2013

Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .

 

dorsz pieczony z ziolami i musztarda

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • około 1 kg dorsza (filet),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól morska,
  • 100 g masła (powinno być miękkie),
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 5-6 gałązek posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 mała szalotka drobno posiekana,
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania,

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik ustawiamy na  200º C,
  2. filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję,
  4. dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
  5. pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
  6. naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
  7. układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
  8. całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.



20:42, restauracjadomowa , Ryby
Link Komentarze (13) »






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u