smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowe kluski z parmezanem

Kolejny raz połączenie prostych składników okazuje się świetnym rozwiązaniem na szybkie i pyszne danie. Kluski są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Można je
przygotować dzień wcześniej i następnego dnia w kilka minut połączyć z dodatkami. Idealnie nadają się do mrożenia, wystarczy je zrobić z podwójnej ilości składników i dwa obiady gotowe za jednym „zamachem” :) Wyśmienicie smakują również z sosem pieczarkowo tymiankowym.

 

kluski, szpinak, ser, parmezan

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

 na kluski:

  • 140 g mąki pszennej
  • 2 obrane i pokrojone w ćwiartki szalotki lub jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 130 g mrożonego szpinaku ( może być rozdrobniony )
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu

 dodatki:

  • 1  łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanych ziół ( bazylia, tymianek, oregano) mogą być suszone ale w mniejszej ilości
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki parmezanu startego na dużych oczkach

 

kluski, szpinak, ser, parmezan

 

Sposób wykonania:

  1. szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę
  2. do sporego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia
  3. do miksera wrzucamy jajka, szalotki, czosnek oraz szpinak, całość miksujemy
  4. do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i parmezan, mieszamy
  5. do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę i bardzo dokładnie mieszamy całość aż składniki utworzą gęste ciasto
  6.  ciasto wykładamy na sitko do robienia klusek i drewnianą łyżką przeciskamy je przez dziurki wprost do gotującej się wody w garnku
  7. kluski gotujemy około 3 min od wypłynięcia na powierzchnie, następnie odcedzamy na durszlaku
  8. czas na dodatki : na oleju smażymy cebulę na złoty kolor, odstawiamy
  9. na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy kluski, chwilkę podsmażamy około 2 min, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy
  10. następnie zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy parmezan i zioła, całość mieszamy i podajemy
czwartek, 10 kwietnia 2014, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2014/04/10 22:36:34
Dwója z obecnosci ,ale dodaję wielkiego plusa za przygotowanie tak pysznego dania !
-
2014/04/10 23:45:49
@ pasjeiuspokojenia.blox.pl/html : łaskawa kobieto jesteś bo wiem że za tą nieobecność to jedynka mi się należy przez duże "J" ! i siadaj i milcz.....! ale może wybaczą Państwo ??? ja już uszy po sobie stule :)
-
lutka40
2014/04/19 20:04:46
Zdrowych ,pogodnych i smacznych Świąt
-
Gość: Schlüsseldienst in Köln, *.netcologne.de
2014/04/28 19:53:39
Świetny6 przepis :) Dziękuję :)
-
Gość: Ernest, *.play-internet.pl
2014/05/12 20:30:28
Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)
Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.
www.odpowiedzinatrudnepytania.pl
-
Gość: Odpowiedzinatrudnepytania.pl, *.play-internet.pl
2014/05/31 12:20:55
Tak sporządzonych klusek jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku :)
-
Gość: Odpowiedzinatrudnepytania.pl, *.play-internet.pl
2014/06/08 17:59:03
Bardzo ciekawie wyglądają te kluski a jak w smaku?
-
Gość: Aśka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/19 11:06:49
Co za pustki nastały? :>
-
Gość: Marta, *.wroclaw.vectranet.pl
2014/06/26 16:56:33
Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html
-
Gość: przepis na naleśniki, *.ip-92-222-19.eu
2014/06/27 23:21:06
Mniam, wyglądają pysznie :)
-
Gość: luxmar, *.moab.static.3s.pl
2014/10/28 15:21:33
wygląda obiecująco, ale to rozmrażanie szpinaku. Nie można użyć świeżego?
-
Gość: Kasia, *.static.ip.netia.com.pl
2015/02/26 12:27:20
Świetnie wygląda ;) Mam nadzieję, że też tak smakuje ;)
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/04 17:16:35
Wygląda smakowicie spróbuję sama w najbliższym czasie :)






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u