smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki mięsno warzywne

Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają fantastyczny, wyrazisty  smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.

 

paszteciki miesno warzywne

 

 

Ilość porcji –  20-24

Czas wykonania –  60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:



 na ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 200 g masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

na farsz:

  • około 400 g mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe),
  • warzywa z rosołu (2 spore marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora),
  • 1 mała cebula, drobno posiekana i przesmażona na oleju,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku.

 

dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

 

Sposób wykonania:

  1. z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
  2. mięso z warzywami i czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),
  3. do zmielonej masy dodajemy przesmażoną cebulkę, majeranek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,
  4. wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),
  5. wzdłuż dłuższego boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,
  6. wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,
  7. czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,
  8. paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem,
  9. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..

 

Inne propozycje:

paszteciki miesno porowe  Paszteciki mięsno porowe

Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim  Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim



sobota, 12 października 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2013/10/13 23:32:46
Porywam talerzyk z zawartością
-
Gość: magda-mazek, *.ip.mgk.pl
2015/04/18 05:37:52
podajemy na ciepło czy zimno ?
-
2015/04/25 09:03:58
@ Gość: magda-mazek; lepiej smakują na ciepło ale można je podawać również na zimno, dodać jakąś sałatę i zabrać do pracy czy na piknik :)






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u