smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z cukinii

Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy z niej kotlety, placki, zapiekanki, leczo. Często pojawia się jako główny składnik wypieków np. w ciastach, chlebie czy muffinkach. Ja chcę Wam zaproponować konfiturę z cukinii. Wspaniały dodatek do serów, mięs, sosów. Wzbogaci smak każdej kanapki na zimno i ciepło.

 

konfitura z cukinii

 

 

Ilość porcji –  4 słoiczki po 200 ml

Czas wykonania –  60-70 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 cukinie (około 1 kg po usunięciu miąższu z nasionami),
  • 250 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( użyłam marki Pudliszki),
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka starta z ½  cytryny,
  • 12 listków świeżej bazylii ( posiekane).

 

Sposób wykonania:

  1. cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ z nasionami i kroimy w małą kostkę,
  2. cukinię oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 min.,
  3. podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aż cukinia będzie miękka a syrop stanie się gęsty i ciężki,
  4. gorącą konfiturę  przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy,
  5. następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody.



Akcja pudliszki

środa, 09 października 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ula, *.as13285.net
2013/10/09 20:20:44
Zgadzam się cukinia do doskonałe warzywo, z ochotą wypróbuję Twój przepis !






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u