smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz pieczony z ziołami i musztardą

Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .

 

dorsz pieczony z ziolami i musztarda

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • około 1 kg dorsza (filet),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól morska,
  • 100 g masła (powinno być miękkie),
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 5-6 gałązek posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 mała szalotka drobno posiekana,
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania,

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik ustawiamy na  200º C,
  2. filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję,
  4. dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
  5. pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
  6. naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
  7. układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
  8. całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.



piątek, 18 października 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
lutka40
2013/10/20 23:15:08
U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie !
-
Gość: Patrynka, 91.237.136.*
2013/11/15 14:08:09
może nie wyszło mi jak z obrazka, bo użyłam mniejszej ilości cienkiej tilapi, ale aromatyczne cytrynowe, czosnkowe, miękkie, mniam
-
Gość: xyz, *.jmdi.pl
2014/02/06 20:56:12
polecam ten przepis !!!
smaczne i szybkie w przygotowaniu :) skropienie cytrynka gotowej rybki daje niesamowity efekt nowe smaki i mega wyrazistosc... na pewno powtorze :D
-
Gość: Magda, *.uni.lodz.pl
2014/02/17 19:23:49
Wygląda smakowicie:) chyba wiem, co zrobię na obiad w niedzielę.
-
Gość: Kasia, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/20 16:38:40
Jeżeli chodzi o dorsza to polecam w 100% prosto z kutra. Takiej soczystej rybki nie przygotujesz z mrożonki..
-
Gość: Asia, *.skybroadband.com
2014/09/26 20:23:52
Najlepszy przepis na pieczonego dorsza, jaki wyprobowalam. Rewelacja!
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2014/10/02 14:23:16
Przepis super.
Ryba przepyszna
-
Gość: Młoda Mężatka, *.comarch.com
2014/10/16 12:35:13
Prosty i smaczny sposób na rybę :)
-
Gość: Aga, *.petrus.pl
2014/10/24 13:33:23
A czy naczynie ma być przykryte? poprosze odpowiedz an meila agnieszka@exitomiastko.pl :) dziękuje!!
-
Gość: odyn, *.nplay.net.pl
2014/12/20 18:05:14
zrobiłem trochę zmieniając przepis - dałem koperek z łyżką jogurtu zamiast pietruszki i cebulki i wyszło przepyszne :)
-
Gość: Ladynarayah, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/21 15:02:00
Jak w raju
-
Gość: Małgoś, *.ssp.dialog.net.pl
2015/01/27 21:25:09
no właśnie, czy naczynie ma być przykryte??
-
2015/02/02 19:24:35
@ Gość: Aga
@ Gość Małgoś
zapiekamy w odkrytym naczyniu :)






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u