smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

Moje doświadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjaźniliśmy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobą tajemnic i mogę zacząć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

 

 

Ilość porcji –  1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )

Czas wykonania –  110 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 3 całe jajka,
  • 8 łyżek mleka,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • 80 g drobno startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ),
  • 180 g mąki pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000,
  • 120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach),
  • około 70 g świeżego szpinaku,
  • 80 g twardego żółtego sera,
  • kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mąki do obsypania.

 

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem



Sposób wykonania:

  1. do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całość,
  2. następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczką,
  3. dodajemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,
  4. do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy,
  5. miskę przykrywamy folią aluminiową i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włączonym świetle ),
  6. twardy, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  7. plasterki boczku  kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszając ),
  8. szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy,
  9. foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką,
  10. kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całość dokładnie  a następnie  przekładamy do formy,
  11. wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180º C około 35-40 min.,
  12. po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia. 

 

wtorek, 15 października 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
darialorek
2013/10/15 21:01:14
___________________________________________
SMAKOWICIE TO WYGLĄDA: INTELIGENTNE! *****

___________________________________________
-
Gość: magnatan, 91.230.99.*
2015/04/20 11:08:07
Wow! Koniecznie musze sprobowac! Od dawna przymierzamy sie z zona zrobic swoj chleb i mysle ze teraz juz sie nie wykrece od tego :)
swietne przepisy wogole, bede zagladal czesto!
Pozdrawiam
zpraszam tez na moja stronke www.jakodniescsukces.magnatan.pl






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u