smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z łososia z szafranem i likierem anyżowym

Wyjątkowa kompozycja smaków w tej zupie absolutnie rekompensuje czas, jaki jest potrzebny do jej wykonania.

 

zupa z lososia z szafranem i likierem anyżowym

 

Ilość porcji: 4

Czas wykonania: 90

Stopień trudności: średni



Składniki:

na wywar rybny

  • 250-300 g resztek ryb pozostałych po filetowaniu (głowy, kręgosłupy i płetwy)
  • 1 mała marchewka,
  • kawałek korzenia selera
  • 1 duża cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 litr wody

 

pozostałe składniki na zupę:

  • 2 duże pory, pokrojone w talarki
  • 2 żebra selera naciowego, pocięte na kawałki
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka rozgniecionych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • ½ pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 130 ml białego wytrawnego wina
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta mielonych goździków
  • ½ łyżki  papryki w proszku
  • szczypta szafranu
  • 1  łyżka likieru anyżowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek extra virgin
  • 250 g filetu z łososia
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. wywar gotujemy około 60 min. żeby wydobyć smak ryby i warzyw
  2. ugotowany wywar przelewamy przez gęste sito
  3. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, kiedy zacznie pachnieć dodajemy por i seler naciowy, mieszając smażymy około 5 min.,
  4. następnie dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze 3 min. mieszając, dokładamy pomidory i paprykę, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy: pieprz cayenne, goździki, paprykę w proszku i szafran,
  5. po 3 min. wlewamy wywar oraz likier anyżowy
  6. całość gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 25 min., następnie miksujemy,
  7. dodajemy krewetki oraz łososia podzielonego na kawałki i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryba i krewetki są gotowe,
  8. zupę podajemy z dodatkiem świeżej pietruszki

 

Akcja losos

 

niedziela, 07 kwietnia 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Misia, *.dynamic.chello.pl
2013/04/07 20:55:38
Efekt faktycznie wart zachodu :) Wygląda naprawdę apetycznie:)

Ściskam cieplutko!
-
2013/04/07 22:34:22
@ GOŚĆ MISIA; no, troche pracy jest, ale warto jak ktoś lubi takie smaki :) pozdrawiam ciepło
-
lutka40
2013/04/20 14:13:08
Pięknie wygląda ,tylko ten likier anyżkowy jakoś mi nie podchodzi .Byc może zdziwiłabym się smakiem i aromatem
-
Gość: misu, *.galatea.pl
2014/10/22 08:10:07
wygląda rewelacyjnie, dzieki za przepis :)






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u