smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Sos pieczarkowo tymiankowy

Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.

 

 sos pieczarkowo tymiankowy

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

sos pieczarkowo tymiankowy



Składniki:

  • 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
  2. do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
  3. śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
  4. wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
  5. doprawiamy pieprzem i solą.

 

Inne propozycje:

pikantny sos pomidorowo paprykowy  Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

domowe pesto z rukoli  Domowe pesto z rukoli i parmezanu



wtorek, 05 marca 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u