smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy smalec ze skwarkami

Pogodynka i Pogodynek kraczą, że zima z siarczystym mrozem jeszcze do nas powróci dlatego warto uzbroić się w dodatkowy tłuszczyk. A tak całkiem serio, to uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).  

 

Smalec ze skwarkami

 

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 350 g słoniny bez skóry
  • 150 g chudego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 jabłko bez skórki, starte na dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz świeżo mielony

 

Sposób wykonania:

  1. słoninę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w jak najmniejszą kostkę,
  2. wrzucamy do głębokiej patelni i pozostawiamy na średnim ogniu do wytopienia, około 30 min. aż skwarki lekko się przyrumienią,
  3. mięso mielone rozdzielamy lekko widelcem
  4. następnie dodajemy boczek, cebulę i mięso mielone do wytopionej słoniny, smażymy około 10 min,
  5. czosnek rozcieramy z solą,
  6. na koniec wrzucamy starte jabłko ( możemy je delikatnie skropić cytryną ), czosnek oraz pieprz i majeranek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze około 5 min.
  7. całość wlewamy do naczynia (najlepiej z kamionki) i pozostawiamy do wystygnięcia w chłodnym miejscu.

 

poniedziałek, 18 lutego 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
marzenna79
2013/02/18 16:23:41
Bardzo fajny przepisik na smaluszek...
Mniammmm, lubię sobie pojeść ze świeżym chlebkiem...
-
dorotamirowska
2013/02/18 17:01:28
nooooo...uwielbiam! Pajda chleba i ogórek...
-
lutka40
2013/02/18 18:56:51
Mąż uwielbia ,ja czasami też się skuszę .
Piękne zdjęcia !
-
blenda2007
2013/02/19 07:41:53
mniam mniam:)
-
agattekh
2013/02/19 09:36:34
Uwielbiam taki domowy smalec :-) i ogórek kiszony do tego koniecznie :-)
-
anetin
2013/02/19 10:44:58
uwielbia taki smalec z kromką świeżego chleba :) chociaż sama nie umiem robić, zawsze podbieram ze spiżarki mamy ;)
-
2013/02/19 11:22:39
@ DOROTAMIROWSKA; hehehe "pajda chleba" to idealne określenie :)
-
2013/02/19 11:24:19
@ ANETIN; jak widzisz przepis jest bardzo prosty. Spróbuj zrobić sama i zaskocz mamę przy okazji :) pozdrawiam serdecznie
-
Gość: stasek, 77.252.176.*
2013/02/22 15:25:01
Skoro na Wyborczej podają smalec to źle wróży dla ludu.
-
2013/02/22 21:40:24
@ Gość: stasek; hahaha, pomyślałam podobnie :) ale mam jednak nadzieję, że to tyklo wybór redaktora/redaktorki podyktowany tęsknotą za smakiem domowego smalczyku lub niedoborem tłuszczyku w organizmie :) pozdrawiam
-
bozena-1968
2013/02/25 14:18:57
Dawno nie robiłam takiego swojskiego smalcu..
-
2013/02/26 20:45:33
@ BOŻENA1968; ja też robię bardzo rzadko ale jak już robię to jak dla wojska, bo wszystkim bardzo smakuje :)
-
Gość: Darecki76, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/27 10:51:44
Do tego kieliszeczek najlepszego bimberku. Np. z Puszczy Białowieskiej. Smacznego.






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u