smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i daktylami

Nie jest tajemnicą, że na moim blogu trudno o przepisy na pyszne ciasta i desery.
Nie lubię ich piec bo nie mam do tego talentu ani cierpliwości. Z tego też wynika
mój brak doświadczenia w takich przedsięwzięciach. I właśnie wczoraj się objawił. Ela, autorka bloga „ Z kartoflanego pola” zaprosiła mnie i jeszcze kilka autorek innych blogów do zabawy, która polega na pieczeniu lub gotowaniu wg jednego przepisu. Chodziło o ciasto czekoladowe. Pomyślałam, a niech się dzieje co chce, wchodzę w to. Przepis, który dostałam od Eli, wydał mi się bardzo prosty więc ochoczo i z ciekawością zabrałam się do pracy. W trakcie łączenia produktów zastanawiałam się czy to ciasto ma szansę wyrosnąć,?,  ponieważ wśród składników nie ma proszku do pieczenia ani nawet sody. Spanikowana, wezwałam ratunku! na Durszlaku i z pomocą przyszła mi Bożenka. Uspokoiła mnie, że wszystko jest ok., swoje już upiekła i zjedzone.  Dokończyłam więc pracę, wstawiłam ciacho do
piekarnika. Po 25 minutach sprawdziłam patyczkiem czy jest dobrze wypieczone.
Patyk był mokry a z wierzchu idealnie. Hmmm, pomyślałam, że może mój piekarnik
jakoś inaczej grzeje i ciasto potrzebuje jeszcze chwilkę. Po paru minutach miałam siwy dym w całym mieszkaniu a do drzwi zapukali przerażeni sąsiedzi z pytaniem: czy u Pani coś się pali??? No tak, ale to tylko ciasto w piekarniku, odpowiedziałam
zamykając drzwi w pośpiechu. Po raz drugi wkroczyła Bożena wyjaśniając mi, że
ciasto jest mokre ponieważ czekolada się rozpuściła. No tak, przecież to logiczne ale jak ktoś nie robi takich rzeczy to i pomysłu na wyjaśnienie przyczyny nie ma. A przy okazji dowiedziałam się od Eli, że proszek do pieczenia nie jest konieczny ponieważ wyrośnięcie ciasta gwarantuje dokładne ubicie jajek z cukrem, podobnie jak w przypadku pieczenia ciast biszkoptowych. Bogatsza o doświadczenie i wiedzę nie poddałam się i dzisiaj powtórzyłam pieczenie. Wyszło idealne po 25 minutach w piekarniku. W mojej wersji oprócz składników podanych w przepisie Eli jest jeszcze odrobina rumu, który razem z czekoladą komponuje się idealnie.

 

W tym miejscu dziękuję pięknie wszystkim uczestniczkom wspólnej zabawy i
pozdrawiam serdecznie:

 

Elę -  autorkę bloga Z kartoflanego pola i gospodynię tej zabawy

Sylwię – autorkę bloga Pożeraczka

Ewę – autorkę bloga MojeTwojePrzetwory

Bożenę – autorkę bloga Moje Domowe Kucharzenie

Dosię – autorkę bloga Dosi smakołyki

Ulę – autorkę bloga Kulinarny Oliwek

 

ciasto czekoladowe z daktylami i suszonymi śliwkami

 

Ilość porcji –  8-10

Czas wykonania –  40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

Na ciasto

  • 60 g suszonych daktyli
  • 60 g suszonych śliwek bez pestek
  • 6 łyżek soku jabłkowego
  • 4 jajka
  • 300 g brązowego cukru
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 4 łyżki napoju kakaowego w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g mąki
  • 60 g posiekanej czekolady deserowej
  • 1 łyżka rumu

 Na polewę

  • 60 g czekolady deserowej
  • 40 ml śmietanki kremówki

 

Sposób wykonania:

Ciasta

  1. Śliwki i daktyle siekamy, zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy około 10 min., następnie miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia,
  2. Do miski przesiewamy mąkę, kakao oraz sproszkowany napój kakaowy,
  3. Jaja ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym, na koniec dodajemy zmiksowane śliwki, daktyle i rum
  4. Wszystkie produkty sypkie łączymy z płynnymi dokładnie mieszając, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę,
  5. Całość przekładamy do foremki ( u mnie 18x 25 cm.) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia ,
  6. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.
  7. Po przestygnięciu ciasta polewamy polewą czekoladową.

Polewy

  1. Śmietankę wlewamy do miseczki, dodajemy  posiekaną czekoladę,
  2. Miseczkę umieszczamy w naczyniu z wrzątkiem i mieszamy całość do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką.
niedziela, 27 stycznia 2013, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: BaBka, 78.10.57.*
2013/01/27 17:45:44
Dzięki za wspólne pieczenie ;) Tylko skąd Wam do głowy przyszedł pomysł, że mam na imię Kasia ;>? Nawet na drugie tak nie mam ;P
-
2013/01/27 17:48:54
@ BABKA; też wielkie dzięki:) a listę imion i blogów dostałam mailem od Elki:))))
-
bozena-1968
2013/01/27 18:02:05
Wow..ale pysznie wygląda..jak widać nie taki diabeł straszny...czytając Twoj wpis znów się uśmiałam ha ha ..dzięki za wspólne pieczenie..
-
szana-banana
2013/01/27 18:02:54
Dla takiego efektu warto było zebrać cierpliwość i upiec takie cudeńko :D
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2013/01/27 18:06:32
Wygląda świetnie! Takie mega czekoladowe!
Aż się nie chce wierzyć, że nie pieczesz ciast;)
Dziękuję za wspólne pieczenie, Pozdrawiam!
-
2013/01/27 18:07:01
Ciasto na podium :) Mam nadzieje, ze sie juz oswoilas z pieczeniem :)
-
2013/01/27 18:09:05
fajnie, że się nie poddałaś! mnie też zaskoczył brak proszku, ale mi wyjaśniła wszytsko Ewa z moich tworów....tez nie jestem za mocna w ciastach.

dziękuję za wspólne gotowanie Ewuś :)
-
2013/01/27 18:16:13
@ BOZENA 1968; przed chwilą sąsiadka przyszła oddać talerzyk po tym wczorajszym spalonym i oskrobanym cieście i poprosiła o przepis hahahaha:) Bożenko ślicznie Ci dziękuję:)
-
2013/01/27 18:16:53
@ SZANA-BANANA; bardzo dziękuję:)
-
2013/01/27 18:20:23
@ KARTO_FLANA; no, nie jeszcze do końca owojona to się nie czuję ale mam już zamówienie na to ciacho od córci, wiec poćwiczę:) dziękuję za zaproszenie
-
2013/01/27 18:28:33
@ Gość: mojetworyprzetwory; miło mi bardzo i dziękuję ślicznie:)
-
2013/01/27 18:31:41
@ KULINARNY.OLIWEK; hehehe, Ulcia, nie mogłam pozwolić żeby ciasto mnie pokonało:) a tak całkiem poważnie, to głupio by mi było:) dzięi
-
Gość: Pestka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/27 19:11:39
Pysznie wygląda to ciasto! Pewnie też tak smakuje. Wiem, że to nie na temat, ale muszę to napisać - mój facet właśnie pomagał mi robić zapiekankę i do ziemniaków dodał dwie łyżeczki drobnego cukru zamiast soli oczywiście. Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać, głodna bywam baardzo zła:)) faceci... pozdrawiam!
-
2013/01/27 19:16:36
@ GOŚĆ PESTKA; hahaha, czasami facet w kuchni to katastrofa ale ze słodkich ziemniaków można zrobić sałatkę / zapiekankę warzywną np. z brukselką, która z natury jest gorzka:)
-
Gość: abcmojejkuchni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/27 19:38:17
Pięknie Ci wyszło:) Ja niestety nie zdążyłam upiec:( Ale Wam poszło znakomicie:) pozdrawiam:)
-
2013/01/27 19:43:44
@ ABC MOJEJ KUCHNI; dziękuję i bardzo mi przykro, że nie zdążyłaś :( pozdrawiam serdecznie
-
karmel-itka
2013/01/27 21:16:16
woow..
ale czekoladowo się wszędzie zrobiło!
-
2013/01/27 21:18:12
@ KARMEL-ITKA; a co tam..., jak szaleć, to szaleć czekoladowo:)
-
Gość: dosismakolyki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/27 22:02:15
dziewczyny dzięki ;) fajnie, że się przełamałaś w pieczeniu ;)
-
izaa_a
2013/01/28 08:45:39
cudne ciasto i piękne zdjęcie
-
2013/01/28 08:50:50
@ DOSISMAKOLYKI; również dziękuję:))
-
2013/01/28 08:52:19
@ IZAA_A; dziękuję ślicznie i pozdrawiam:)






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u