smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś marynowany z chili i pomarańczą

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć potraw z ryb. Nie przepadam za karpiem
dlatego co roku przed świętami eksperymentuję, poszukując nowego, smacznego
przepisu, na inne gatunki ryb. W tym miejscu chcę podzielić się z Wami bardzo
prostym przepisem dzięki któremu wyczarujecie pyszne, pełne naturalnych aromatów danie. Oprócz tego, że jest kolorowe, cudnie pachnie i smakuje to przygotowanie go zabiera tylko 20 minut.

 

marynowany łosos z chili i pomarancza

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

marynowany łosos z chili i pomarancza



Składniki:

 Na łososia

  • 500 g łososia norweskiego (filet), bez skóry,
  • 200 ml oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do smażenia,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1 ½ łyżki posiekanej dymki (zielona część),
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki,
  • 2 świeże czerwone chilli, (jedna pokrojona w cieniutkie paseczki, druga w bardzo drobną kosteczkę,
  • 3  liście laurowe
  • skórka starta z jednej pomarańczy,
  •  sok z jednej pomarańczy,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina,
  • sól morska świeżo mielona,
  •  świeżo mielony czarny pieprz, 

Na „Tagliatelle” z cukinii

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposóbwykonania:

Filety z łososia:

  1. filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na cztery równe kawałki, oprószamy solą, pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek przez około 3-4 min. z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia,
  2. na suchą patelnię wsypujemy nasiona kolendry i podgrzewamy aż zaczną uwalniać zapach. Przekładamy do moździerza i lekko zgniatamy.
  3. zgniecione nasiona kolendry wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w słoiczku, zamykamy i potrząsając energicznie kilka razy, łączymy wszystkie składniki marynaty.
  4. marynatą zalewamy usmażonego łososia, naczynie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce  na co najmniej 12 godzin,
  5. marynowane filety z łososia podajemy w temperaturze pokojowej z sałatą i chrupiącym pieczywem lub „Tagliatelle” z cukini

 

„Tagliatelle” z cukinii:

  1. cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne a następnie przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw tniemy na cieniutkie paseczki,
  2. tak powstałe „tagliatelle” z cukinii gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie,
  3. ugotowaną cukinię odcedzamy, skrapiamy odrobiną marynaty z łososia, układamy filety i życzę smacznego

 

Konkurs łosoś norweski

 

Polecam również:

1.  Śledzie z rodzynkami i orzechami

2.  Łososia z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym



środa, 21 listopada 2012, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/11/21 13:35:03
jak kolorowo i jak smacznie:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/11/21 14:47:41
Podobnie jak ty, nie lubie karpia, za to lososia - bardzo. Ta wersja jest swietna i na co dzien, i od swieta.
-
2012/11/21 21:37:23
@BLENDA, MAGGIE; z tą wersją można też skomponować bardzo fajne sałatki z róznymi sałatami i surowymi warzywami:)
-
lutka40
2012/11/21 22:10:33
Zdjęcie potrawy powala na kolana .
-
Gość: Zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/22 08:17:19
cudowny :)
-
Gość: ugotujmyto.pl, *.bethere.co.uk
2012/11/22 14:57:38
Wygląda bosko:)!






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u