smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy.  Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego

 

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

Składniki:

  • 1 l rosołu
  • 500 g świeżych grzybów ( oprócz borowików mogą być np. podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu ale niekoniecznie
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • makaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)

 

Sposób wykonania:

  1. w osolonej wodzie gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu,
  2. grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,
  3. małe grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
  4. cebulę drobno siekamy
  5. w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy około 5
    min. dodajemy grzyby i smażymy kolejne 5 min
  6. następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez około 15 min
  7. mąkę rozprowadzamy w małej ilości śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
    śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze  3 min.
  8. podajemy z makaronem i natką pietruszki lub koperku

 

Inne propozycje:

zupa grzybowa z kurek na rosole  Zupa grzybowa z kurek na rosole z kury

zupa grzybowaz brukselka i ryzem  Zupa grzybowa z brukselką i ryżem

kapusniaczek z grzybami  Kapuśniaczek z grzybami



środa, 17 października 2012, restauracjadomowa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/10/17 13:14:51
tak w tej wersji jest o wiele lepsza każdy składnik można poczuć z osobna i sie nim delektowac:D
-
2012/10/18 20:31:52
Tak, tak- moi tez tylko zupy-kremy chca ;) Ale moze sie przekonaja kiedys do innych? Taka, jak Twoja jest pyszna!






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u