smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Tradycyjny krupnik polski

Dzisiaj całkiem poważna sprawa. Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba??? Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia …hahaha dodałam kasze na tak zwane „oko” i uzyskałam raczej kaszankę warzywną niż zupę. Nie odpuściłam ćwiczeń bo bardzo lubię krupnik więc teraz z całą odpowiedzialnością dzielę się sprawdzonym przepisem zarówno pod względem proporcji jak też smaku.

Tradycyjny krupnik polski

Ilość porcji –  6-7

Czas wykonania –   90 min.

Stopień trudności –  średni

 

Składniki:

  • 1,75 l wody,
  • 2 skrzydełka drobiowe,
  • 4 żołądki drobiowe,
  • 150 g żeberek świeżych,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 2-3 dag suszonych grzybów,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera (korzeń),
  • kawałek pora,
  • 1  średnia cebula,
  • ½ łyżki masła,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. żeberka, skrzydełka i żołądki myjemy i gotujemy w wodzie na wolnym ogniu, bez przykrycia,
  2. co jakiś czas klarujemy wywar ( czyli zbieramy szum, który się zbiera),
  3. do sklarowanego wywaru dodajemy pietruszkę, por, seler, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 20 min,
  4. w tym czasie grzyby myjemy i moczymy w ¼ szklanki wrzątku (około 10 min.),
  5. marchew kroimy w talarki,
  6. ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę,
  7. cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę, na łyżce masła szklimy cebulę i dodajemy pokrojone w paseczki
    grzyby z wodą, w której się moczyły,
  8. kiedy pietruszka, por i seler są już miękkie, wyjmujemy warzywa a dodajemy kaszę, gotujemy pod przykryciem około 15 min, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz przesmażoną cebule z grzybami,
  9. doprawiamy sola i pieprzem,
  10. podajemy z posiekaną pietruszką lub koperkiem,
  11. żołądki możemy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podać z krupnikiem, mniam….

 

Oryginalny pojemnik na spaghetti z kolekcji ziołowej w Galerii pod Psem 

 pojemnik na spaghetti

 

Inne propozycje:

postna zupa rybna z domowym makaronem  Postna zupa rybna z domowym makaronem

tradycyjna zupa ogorkowa zabielana  Tradycyjna zupa ogórkowa, zabielana wg przepisu z 1900 r.

tradycyjna zupa grzybowa z borowikow  Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików





poniedziałek, 11 lipca 2011, restauracjadomowa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/11 22:05:40
Krupnik wygląda pięknie .Też kiedyś miałam takie przeboje ,u mnie nawet łyżka nie chciała wejść w kaszę
-
2011/07/11 22:43:19
Lutka40; hahaha no dokładnie u mnie tez to tak wygladało:) pozdrawiam
-
Gość: Andrzej, p4fc1bd1a.dip.t-dialin.net
2012/01/27 11:23:15
Nauczony doświadczeniem stojącej łyżki w moim pierwszym krupniku zdecydowałem się poszukać w internecie i trafiłem na "Tradycyjny krupnik polski". Dzieki informacje o proporcjach. Za chwilę bedę dodawał kaszy do wywaru. Przesyłam pozdrowienia.
-
Gość: hiszpan, host-79.173.36.45.tesatnet.pl
2012/06/06 12:33:30
mniamuśny przepis , dzięki
-
Gość: gość II, apn-95-40-103-86.dynamic.gprs.plus.pl
2012/07/09 15:58:06
Ja nie przepadam za kaszą i dlatego dodaję ryż i też smakuje świetnie:) pozdrawiam
-
Gość: siasiu, 89-74-92-123.dynamic.chello.pl
2012/08/02 14:31:58
Po wielu zupach ze stojącą łyżką,wpadłam na bardzo prosty sposób-kaszę gotuję osobno,i do zupy dodaję jej tylko tyle ile potrzebuję(z reszty zawsze można coś zrobić).Ale uwaga,jeżeli dodacie za dużo a zupa zostanie na następny dzień to też napęcznieje i zgęstnieje.Można rozcieńczyć kostką warzywną,rosołową,albo dodać mniej kaszy do zupy a dodać bezpośrednio na talerze.Ja gotuję na jeden dzień.
-
Gość: , none226.dmz.zamek.net.pl
2012/08/07 15:01:18
Szanowni Państwo! Najważniejsze są proporcje kaszy.Stosuje się 1 łyżkę stołową kaszy na 1 talerz zupy.Najlepszy jest krupnik z pęczaku.Aby zbyt długo się nie gotował najlepiej namoczyć go wieczorem w zimnej wodzie (rano wodę odlać!). Smacznego !
-
Gość: iromarek, 89-78-124-15.dynamic.chello.pl
2012/10/13 18:18:12
Wyśmienity przepis. Zrobiłem go pierwszy raz samodzielnie. Dwie osoby mi się przejadły. Jeszcze raz dzieki.
-
2012/10/14 19:23:46
@ IROMAREK; bardzo się cieszę, że smakowało i polecam się na przyszłość:)))
-
2012/10/14 19:32:23
@ SIASIU; sposób jest może i prosty jednak w krupniku chodzi o to żeby on nabrał swoistego smaku i zapachu gotowanej w nim kaszy, w przeciwnym razie będzię to wywar warzywny z kaszą a nie krupnik:)
-
2012/10/14 19:43:41
@ NONE226; Myślę, że ilość pozostałych składników w krupniku ma znaczenie ile tej kaszy należy dodać dlatego nie mogę się zgodzić, że zasada 1 łyżki kaszy na 1 talerz zupy jest zasadna. Ponad to, różne talerze mają różną pojemność więc jak na precyzyjny przepis Twoja zasada wydaje mi się zbyt ogólna a tym samym ryzykowna:) pozdrawiam
-
Gość: kasia, 87-205-157-144.adsl.inetia.pl
2012/11/06 16:31:16
jest PYSZNY, oto opinia mojego wybrednego męża. Bardzo dziękuje za przepis,
-
2012/11/06 17:47:05
@ kasia, 87-205-157-144; bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam serdecznie:))
-
Gość: Greg, 212.182.84.13*
2012/12/28 17:02:52
Zupa OK. najlepszy krupnik jaki jadłem w życiu...
Z tym, że wprowadziłem swoje modyfikacje: serca (ok.25 dag) zamiast żołądków, oraz 1/2 ćwiartki kurczaka zamiast skrzydełek (mniej kości). A i jednak musiałem dodać ok. 0,5 litra wody więcej bo lubię rzadszy.
Niebo w gębie!
-
2012/12/29 13:26:34
wygląda na smaczny..........................będę gotować
-
Gość: , mmsrouter.tpnets.com
2013/01/02 13:23:04
krupnik super prawie taki jak moj
-
Gość: Andzia, 37.30.55.185.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/01/05 20:27:14
Już się biorę do roboty:))))
-
Gość: olaa, 89-69-166-44.dynamic.chello.pl
2013/01/07 19:18:17
Ten pomysł z grzybami jest wspaniały. Co prawda nie robiłam na mięsie a kasze gotowałam osobno ale zupa wyszła PRZEEPYYSZNA!!
Polecam wszystkim
-
Gość: dabad, public130765.xdsl.centertel.pl
2013/02/03 13:50:33
Proponuję do krupniku dodać kilka rodzai kasz i ryż. Robię tak: do szklanki daję po łyżeczce kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, manny, kukurydzianej, ryżu i reszta tak jak w Twoim przepisie lub według uznania. Pozdrawiam i życzę smacznego:)))))
-
2013/02/03 15:00:33
z różnymi rodzajami kaszy zupa zapewne jest pyszna ale to już nie tradycyjny krupnik polski:)
-
Gość: Incia, 83.137.249.2*
2013/11/20 15:19:57
Przepis jest fantastyczny, goraco polecam;)
-
2013/12/03 20:54:31
Uwielbiam krupnik, a na takie dni jak są teraz jest on wprost doskonały.
-
2013/12/13 01:47:51
Krupnik jeszcze lepiej będzie smakował gotowany na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem.
-
Gość: , 76-252-125-134.lightspeed.cicril.sbcglobal.net
2013/12/21 05:49:24
Super przepisy !!! Cała rodzinka nie mogła się najesc !!!
-
Gość: , 76-252-125-134.lightspeed.cicril.sbcglobal.net
2013/12/21 05:53:51
Super !!!
-
Gość: , 76-252-125-134.lightspeed.cicril.sbcglobal.net
2013/12/21 05:58:08
Krupnik jest super !!!!
-
Gość: kawski, 89-73-118-214.dynamic.chello.pl
2014/01/15 03:05:57
Dzięki za opisanie tego przepisu jak dla głupka.
Pomimo, że jestem kompletnym nieudacznikiem kuchennym postaram się zaskoczyć jutro żonkę pysznym krupnikiem.
Dam znać co się stało :)
-
2014/01/15 11:13:35
@ Gość: kawski, 89-73-118-214.dynamic.chello.pl ; hehehe, nie ma opcji, musi się udać :) pozdrawiam i życzę smacznego .
-
Gość: , a208.connectit.pl
2014/01/16 15:16:43
ile czasu gotujemy mięso?
-
2014/01/17 10:39:03
Gość: , a208.connectit.pl; około 45 min.
-
Gość: Aneta, ip-31-0-218-177.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/01/21 13:57:35
Właśnie robię krupnik. Zaraz wrzucam ziemniaczki wraz z cebulką i grzybami. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Bardzo lubię krupnik i muszę przyznać , że drugi raz robię go w swoim życiu. Po raz pierwszy niestety nie wyszedł, tzn proporcje kaszy były nie takie.
Także mam nadzieję, że ten krupnik mnie nie zawiedzie i że będzie gościł w mooim domku. :P
-
2014/01/21 14:05:50
@ Gość: Aneta, ip-31-0-218-177., życzę smacznego i mam nadzieję, że ten przepis Cię nie zawiedzie :)) pozdrawiam
-
Gość: annato, 90-156-23-26.internetia.net.pl
2014/02/01 13:12:16
zrobione; odkryłam nowy , lepszy smak krupnika; polecam przepis
-
2014/02/01 14:13:34
@ Gość: annato ; bardzo się cieszę, że smakował :))) pozdrawiam






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

stat4u