smacznie i domowo
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem

Przed świętami wiele z nas zastanawia się czym zaskoczyć podniebienia naszych bliskich.  Przykładamy wiele uwagi nie tylko do tego żeby pięknie udekorować świąteczny stół ale również do tego aby same potrawy były jego ozdobą i cieszyły oko tak że wszyscy czują się głodni od rana do nocy.  Rolada schabowa z suszoną żurawiną i chrzanem jest jedną z takich potraw, która czaruje swoim smakiem i wyróżnia się pięknym rubinowym kolorem żurawiny na stole. Przepis pochodzi z ubiegłorocznego, kwietniowego wydania „Poradnika Domowego”  i po raz drugi zagości na moim wielkanocnym stole.

Roladę podajemy na zimno, najlepiej smakuje z sosem żurawinowo-porzeczkowym, chrzanowym na bazie kremówki lub chutneyem z mango.  Jutro postaram się podać kilka sprawdzonych przepisów na sosy wielkanocne do pasztetów i mięs.

Rolada schabowa z żurawiną

Składniki:

-  1,20 kg schabu bez kości,

-  20 dag suszonej żurawiny,

-  10 dag masła,

-  2 łyżki bułki tartej,

-  średniej wielkości korzeń chrzanu,

-  ½ łyżeczki świeżych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonych,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy  a następnie głęboko nacinamy wzdłuż przez środek tak, by można go było „otworzyć „ jak książkę,
  2. prostokątny płat mięsa rozklepujemy najcieniej jak się da uważając żeby nie podziurawić mięsa,
  3. tak przygotowane mięso nacieramy solą i pieprzem z obu stron,
  4. w garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy żurawinę, mieszamy i po kilku minutach dodajemy świeżo starty chrzan , posiekany rozmaryn oraz bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy,
  5. przygotowany farsz rozkładamy na płacie mięsa i ciasno rolujemy zaczynając od dłuższego boku,
  6. roladę owijamy folią aluminiową i umieszczamy na ruszcie w piekarniku,
  7. pod ruszt wstawiamy brytfankę lub jakieś naczynie żaroodporne z wodą
  8. roladę pieczemy 90 minut w temp. 180˚C.

wielkanocne smaki

 

wtorek, 19 kwietnia 2011, restauracjadomowa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: krakuska29, cpe00222d113caa-cm00222d113ca6.cpe.net.cable.rogers.com
2013/03/14 15:51:34
Trafilam tu po raz pierwszy ale z pewnoscia nie ostatni.
Przepisy sa fantastyczne i marze o ich przyrzadzeniu.
Tylko -dlaczego nie mozna ich wydrukowac?
-
2013/03/15 08:41:32
@ krakuska29; bardzo się cieszę, że tu trafiłaś i mam nadzieję, że wszystko będzie Ci smakowało. Nad opcją drukowania i nie tylko pracuję :) Planuję zmianę szablonu i dodanie paru udogodnień. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: krakuska29, cpe00222d113caa-cm00222d113ca6.cpe.net.cable.rogers.com
2013/03/17 18:55:22
Dziekuje i czekam.

Pozdrawiam serdecznie !






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Durszlak.pl



Top Blogi


Lista Blogów Kulinarnych


Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

bloggin.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Blogi

zBLOGowani.pl


stat4u